Zero waste w kuchni
Często zdarza się nam kupić zbyt wiele produktów spożywczych, których nie jesteśmy w stanie zużyć. Najlepiej byłoby oczywiście rozsądnie planować zakupy i tygodniowe menu tak, by nic się nie zmarnowało. Co jednak zrobić, gdy “mleko już się rozlało” i stoimy przed perspektywą wyrzucenia żywności? A co, gdy po przygotowaniu posiłku zostaje nam dużo obierek, czy z nimi też coś można zrobić?
Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie resztek czy produktów, które pozornie nie nadają się do spożycia. Dzięki nim unikniemy wyrzucania pieniędzy i zaczniemy żyć według idei zero waste.
Pierwszą rzeczą, którą możemy rozważyć w przypadku już gotowych potraw jest porcjowanie i mrożenie, dzięki temu zawsze będziemy mieć w lodówce zapas jedzenia gotowego do podgrzania na wszelki wypadek. Oto kilka innych, mniej oczywistych pomysłów:
🍏 Jeśli warzywa są już nieco zwiędłe, ale jeszcze nie gniją ani nie pokrywają się pleśnią można zrobić z nich ratatouille lub jakieś danie jednogarnkowe.
🍏 Z resztek pomidorów lub, gdy są one zbyt miękkie, można zrobić pastę pomidorową, którą podsmażamy na patelni z czosnkiem albo przetrzeć na tarce i zrobić domowy przecier pomidorowy.
🍏 Przejrzałe banany lub jabłka można wykorzystać do zrobienia racuchów lub jako dodatek do babeczek czy nadzienie do ciasta.
🍏 Nadmiar ugotowanych ziemniaków można wykorzystać do przygotowania kopytek lub gnocchi.
🍏 Z resztek kasz można zrobić kotlety lub pulpety.
🍏 Resztki warzyw mogą posłużyć jako farsz do naleśników lub pierogów.
🍏 Włoszczyznę z rosołu można wykorzystać do zrobienia sałatki lub farszu.
🍏 Skórki warzyw można wykorzystać do przygotowania bulionu, purée, zupy kremu, musu.
🍏 Wysuszone i zmielone obierki mogą służyć jako przyprawa i naturalny barwnik (np. burak). To samo możemy zrobić z natką z pietruszki, koperkiem, listkami bazylii i innych ziół.
🍏 Obierki z marchwi, ziemniaków, batatów czy pietruszki, a także z owoców można wykorzystać do zrobienia domowych chipsów.
🍏 Skórki owoców doskonale nadają się także do robienia kompotów czy herbat.
Jadalne, smaczne obierki to skórki jabłek, cytryn, limonek, szparagów, marchwi, ogórka, bakłażana, winogron, kiwi,brzoskwini, gruszek,śliwek, ziemniaków i cukinii. Nie warto natomiast sięgać po skórę awokado, banana, liczi, ananasa, papai, mango, czosnku, twardej dyni, melona oraz cebuli. Pamiętajmy, by warzywa, których skórkę chcemy spożyć pochodziły ze sprawdzonych upraw, gdzie nie stosuje się wielu chemikaliów i były dobrze umyte.