Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bakłażany faszerowane mięsem z indyka
Bakłażany faszerowane mięsem z indyka

Bakłażany faszerowane mięsem z indyka

Pyszne i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe z wykorzystaniem bakłażanów i mielonego mięsa z indyka. 

Składniki

Produkt Ilość Jednostka
Bakłażan 2 x sztuka
Mięso z indyka 400 x gram
Ser żółty 4 x łyżka (10 g)
Cebula 1 x sztuka (100 g)
Przecier pomidorowy 1 x szklanka (240 g)
Oregano suszone 1 x łyżka (4 g)
Bazylia suszona 2 x łyżka (2.5 g)
Rukola 2 x garść (20 g)
Oliwa z oliwek 1 x łyżka (10 g)

Przygotowanie:

Bakłażany przekroić na pół, ponacinać skośnie miąższ uważając, by nie przeciąć skórki. Natrzeć solą i skropić oliwą z oliwek. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać zmielone mięso z indyka, posolić, dodać pieprz, oregano i bazylię - wszystko lekko podsmażyć i na koniec dodać przecier pomidorowy. Bakłażany wyjść z piekarnika i wydrążyć środek, w miejscu miąższu ułożyć mięso z patelni - powinno wystawać ponad brzegi bakłażanów. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut na 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu każdej porcji ułożyć listki rukoli.

Wartości odżywcze:

  Dla 4 porcji Dla 1 porcji
Energia 962.650 kcal 240.663 kcal
Węglowodany 62.800 g 15.700 g
Białko 113.625 g 28.406 g
Tłuszcz 32.391 g 8.098 g

 

Sprawdź, jak wygląda współpraca z dietetykiem

Dowiedz się, jakie masz możliwości podejmując współpracę z dietetykiem - sprawdź jak może przebiegać współpraca i ile kosztuje

Umów się na konsultację dietetyczną online lub w gabinecie

Newsletter
Zostaw e-mail i bądź na bieżąco z nowościami z dziedziny diety i treningu
Podając adres wyrażasz zgodę na otrzymywanie od nas maili.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl