Bakłażan faszerowany mięsem z indyka
Bakłażan to obok cukinii jedno z moich ulubionych warzyw. Dlatego też dzielę się przepisem na bakłażany faszerowane mięsem z indyka. Pyszne i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe.
Wartość odżywcza dla 4 porcji (bez kaszy) / dla 1 porcji (bez kaszy)
- Energia: 960 kcal / 240 kcal
- Białko: 112 g / 28 g
- Tłuszcze: 32 g/ 8 g
- Węglowodany: 64 g / 16 g
Składniki na 4 porcje:
- Bakłażan 2 sztuki
- Mięso z indyka 400 g
- Ser żółty 4 łyżki (10 g)
- Cebula 1 sztuka (100 g)
- Przecier pomidorowy 1 szklanka (240 g)
- Oregano suszone 1 łyżka (4 g)
- Bazylia suszona 2 łyżki (2.5 g)
- Rukola 2 garści (20 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie:
Bakłażany przekroić na pół, ponacinać ukośnie miąższ, uważając, by nie przeciąć skórki. Natrzeć solą i skropić oliwą z oliwek. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać zmielone mięso z indyka, posolić, dodać pieprz, oregano i bazylię – wszystko lekko podsmażyć i na koniec dodać przecier pomidorowy. Bakłażany wyjąć z piekarnika i wydrążyć środek, w miejscu miąższu ułożyć mięso – powinno wystawać ponad brzegi bakłażanów. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut na 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu każdej porcji ułożyć listki rukoli. Gotowe danie można podawać w towarzystwie ulubionej kaszy, można ją też dodać do farszu, po uprzednim ugotowaniu, mieszając z mięsem.