Postaw mi kawę na buycoffee.to

Rok bez oleju palmowego

1 lutego obchodzimy Dzień bez Oleju Palmowego i szczerze, ja bym to święto rozciągnęła na cały rok, bo olej palmowy nie jest ani zdrowy ani jego pozyskiwanie nie jest przyjazne dla naszej planety. Unikajcie produktów, które zawierają ten składnik. W oleju palmowym około 50% stanowią kwasy tłuszczowe nasycone, co stawia go praktycznie na równi z tłuszczami zwierzęcymi, które powinniśmy ograniczać.

czytaj całość »
Placki z ziemniaków i cukinii

Placki ziemniaczane często kojarzą się nam z dzieciństwem. Wtedy zwykle jedliśmy je usmażone na patelni i na słodko - posypane cukrem. Smażenie nie jest jednak najzdrowszą formą obróbki dań, a spożycie cukru powinniśmy znacząco ograniczać. Dlatego proponuję inną wersję placków ziemniaczanych. Z tym przepisem przygotujesz wytrawne placki ziemniaczane z cukinią przeznaczone do upieczenia w piekarniku.

czytaj całość »
Wegańska młoda kapusta

Wiosną warto korzystać z pierwszych pojawiających się warzyw. Jednym z nich jest młoda kapusta, której smak pamiętamy zwykle z dzieciństwa. Można z niej wykonać sałatkę do tradycyjnego obiadu lub samodzielne danie i to nawet w wersji wege.

czytaj całość »
Wege bigos

Bigos to nasze tradycyjne danie, bez którego nie wyobrażamy sobie wielu rodzinnych uroczystości czy świąt. Jednak jego oryginalna wersja obfitująca w tłuste mięso nie do końca wpisuje się w ideę zdrowego odżywiania, a dodatkowo nie jest ona akceptowana przez wegan czy wegetarian. Aby jednak nie pozbawiać się tego pysznego dania, można sięgnąć po bezmięsną wersję, która smakuje równie dobrze, jak oryginał a jest o wiele zdrowsza.

czytaj całość »
Żurek wegetariański

Żurek to zupa z wywaru zagęszczanego zakwasem chlebowym zwykle z mąki żytniej mająca charakterystyczny, kwaśny smak. Zwykle podaje się ją w czasie Świąt Wielkanocnych. Zazwyczaj do gotuje się ją na wywarze z mięsem i podaje z kiełbasą i jajkiem, warto poznać jednak także jego bezmięsną wersję, która przyda się bardzo, gdy w czasie świąt będziemy gościć wegan czy wegetarian.

czytaj całość »
Wege babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana to tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej z utartych ziemniaków, którą zwykle okrasza się boczkiem lub słoniną. W Polsce popularna jest na Podlasiu, Suwalszczyźnie, Mazurach i Śląsku - w każdym z tych regionów nosi inną nazwę. Warto poznać także jej wegetariańską wersję.

czytaj całość »
Szakszuka z pomidorami

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie z Tunezji albo Jemenu. Składa się zwykle z pomidorów, papryki i cebuli, w których gotuje się jaja na pataleni a następnie posypuje świeżymi ziołami. Danie to na dobre zadomowiło się w polskich kuchniach i jest bardzo chętnie wybierane jako śniadanie. Istnieje wiele wariantów, gdzie zamiast pomidorów bazą dania jest np. szpinak. Szakszuka dosłownie znaczy “bałagan”, można więc do jego przygotowania wykorzystać praktycznie wszystko, na co mamy ochotę. Przygotowanie szakszuki nie jest skomplikowane i nie wymaga żadnych specjalnych zdolności kulinarnych.

czytaj całość »
Dorsz zapiekany ze szpinakiem i pęczakiem jęczmiennym

Ryby powinny gościć na naszym stole nawet kilka razy w tygodniu. Dorsz to łatwo dostępna ryba morska, spotykana również w Bałtyku, jednak zwykle na rynku polskim dostaniemy dorsza pochodzącego z mórz arktycznych. Ryba ta jest jest źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasów z rodziny omega-3. Dostarcza także selenu, fosforu, witaminy B12, A i D3. Szpinak przy niewielkiej wartości energetycznej dostarcza żelaza, witamin A, E, K, C, folianów, błonnika pokarmowego, a także beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Kasza jęczmienna to źródło błonnika oraz witamin z grupy B oraz A, E i K, a także manganu, selenu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Łącząc te 3 produkty uzyskujemy pełnowartościowy, zdrowy i sycące danie, które do tego jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

czytaj całość »
Zapiekanka z bakłażanem i mięsem z indyka

Jesienne wieczory sprzyjają gotowaniu pysznych, pożywnych dań, a takim właśnie jest bakłażanowa zapiekanka z mięsem z indyka. Bakłażan jest niskokaloryczny, w 90% składa się z wody. Jedząc go dostarczamy do organizmu m.in. potasu, wapnia, magnezu, a także sporo błonnika. W skórce bakłażana znajdują się związki fenolowe, a wśród nich antocyjany, które odpowiadają za jego piękny kolor i mają właściwości przeciwutleniające.

czytaj całość »
Gryczotto z indykiem

Mięso z indyka ma mniej kalorii i więcej białka niż to z kurczaka, a do tego nie jest tak naszpikowane chemią i antybiotykami. Jedząc indyka dostarczamy do organizmu pełnowartościowego białka, czyli zawierającego komplet wszystkich aminokwasów egzogennych. Mięso indyka dostarcza także witamin z grupy B i składników mineralnych - żelaza, magnezu, cynku, selenu, miedzi i potasu. Kasza gryczana jest również bogata w aminokwasy egzogenne - zwłaszcza lizynę i tryptofan. Zawiera kwas linolowy, witaminy z grupy B, witaminę E oraz rutynę, a także chrom, miedź, mangan, kwas foliowy, jod, żelazo oraz magnez. Kasza gryczana jest także źródłem błonnika pokarmowego. Cenimy ją także za niski indeks glikemiczny i brak glutenu.

czytaj całość »
Rozgrzewająca zupa dyniowa

Ta pikantna zupa krem z dyni jest idealnym posiłkiem w okresie jesiennym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje bakteryjne i wirusowe. Imbir, czosnek, kurkuma, pieprz cayenne wspierają odporność i sprawiają, że danie jest bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Sama dynia obfituje w wartości odżywcze, witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii.

czytaj całość »
Pstrąg pieczony z ziemniakami i marchewką

Ryby powinny gościć na naszych talerzach przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Są one źródłem cennych kwasów omega-3. Znajdują się w nich także witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są także bogate w białko i składniki mineralne – jod, selen i żelazo. Najlepiej wybierać gatunki, które niosą za sobą mniejsze ryzyko skażenia metalami ciężkimi, czyli hodowlanego łososia, dorsza, karpia, makrelę, śledzie lub właśnie pstrąga.

czytaj całość »
Dieta wolumetryczna – jedz dużo i chudnij?

Dieta wolumetryczna, nazywana także objętościową została opracowana przez dr Barbarę Rolls i R.A. Burnetta. Opiera się ona na doborze produktów w zależności od ich kaloryczności – im mniej kaloryczny produkt, tym większą jego ilość można spożywać. Jej podstawą są produkty zawierające dużo wody, jak na przykład warzywa i owoce, które można jeść praktycznie bez ograniczeń, a także zupy czy jogurty. Dietę wolumetryczną cechuje także niska zawartość soli i tłuszczów nasyconych, co ma korzystny wpływ na stan układu krążenia.

czytaj całość »
Dieta sirtfood – trend dietetyczny wypromowany przez gwiazdy

Od czasu do czasu świat obiegają doniesienia o spektakularnych metamorfozach znanych osobistości i od razu wszyscy chcą wiedzieć, jaką dietę stosowała gwiazda, by wykorzystać ją na swoje potrzeby. Dieta sirtfood stała się popularna za sprawą Adele – dzięki niej brytyjska piosenkarka schudła kilkadziesiąt kilogramów. Na czym więc polega ta dieta i czy warto ją stosować?

czytaj całość »
Żywienie sportowca – przed, w trakcie i po wysiłku

O tym, jak ważne jest prawidłowe okołotreningowe żywienie sportowca przekonał się każdy, kto wystartował np. w biegu długodystansowym po posiłku zawierającym zbyt dużo tłuszczu lub błonnika albo nie zadbał o uzupełnianie węglowodanów w jego trakcie. Są to sytuacje nie tylko nieprzyjemne, ale i niebezpieczne. W trakcie zawodów nagłe pojawienie się dolegliwości jelitowych lub drastyczny spadek poziomu glukozy we krwi, może doprowadzić nie tylko do konieczności rezygnacji ze startu, ale i do utraty przytomności i doznania trwałego uszczerbku na zdrowiu, a nawet śmierci. Dlatego warto poznać podstawowe zasady rządzące okołotreningowym żywieniem osób aktywnych fizycznie i stosować je w codziennej praktyce – zarówno tej treningowej, jak i startowej.

czytaj całość »
Intermittent Fasting – złoty Graal odchudzania?

Jedną z popularnych  w ostatnich czasach koncepcji żywieniowych jest Intermittent Fasting (IF). Nazwę tę można przetłumaczyć jako post przerywany. Zakłada ona określony czas, w którym jemy – tzw. okno żywieniowe, przeplatany okresem, w którym powstrzymujemy się od jedzenia. Istnieje wiele odmian IF, ale główny podział można przeprowadzić odróżniając kilkugodzinne okno żywieniowe w ciągu jednego dnia (zwykle trwające 6-8 godzin) od podejścia zakładającego ograniczenie przyjmowanych kalorii w określonych dniach tygodnia (zwykle 5 dni normalnego jedzenia i 2 dni ograniczeń). IF jest często stosowany przez osoby pragnące utracić nadliczbowe kilogramy lub po prostu wierzące, że tego typu postępowanie jest korzystne dla zdrowia. Czy tak jest naprawdę, przekonamy się w dalszej części artykułu.

czytaj całość »
Jak powinna odżywiać się osoba aktywna fizycznie?

Dieta sportowca trenującego zawodowo lub zaawansowanego amatora, czyli osoby trenującej 5 i więcej razy w tygodniu, oprócz tego, że musi dostarczać odpowiedniej ilości kalorii wynikającej z większego zapotrzebowania związanego z aktywnością fizyczną, powinna uwzględniać jeszcze kilka specyficznych założeń. Jeśli trenujesz 60 lub więcej minut każdego dnia, koniecznie musisz je poznać i zastosować.

czytaj całość »
Jak ćwiczyć by wspierać redukcję tkanki tłuszczowej i się nie zniechęcić?

W internecie można znaleźć masę planów treningowych mających rzekomo pomóc w odchudzaniu. Są nawet propozycje reklamowane jako remedium na wyszczuplenie konkretnej części ciała. Trzeba jednak uświadomić sobie, że nie istnieje coś takiego jak trening odchudzający, a już na pewno nie da się poprzez ćwiczenia odchudzić konkretnej partii ciała. Ruch wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, ale tylko pośrednio, poprzez zwiększenie wydatku energetycznego. Wspiera także rozwój mięśni, dzięki którym organizm potrzebuje więcej energii, a ciało wygląda lepiej. Nie mamy niestety żadnego wpływu na to, skąd czerpany jest tłuszcz ulegający utlenieniu, a kluczem do redukcji tkanki tłuszczowej jest przede wszystkim ujemny bilans energetyczny. Nie szukaj więc treningów odchudzających, bo takie nie istnieją. 

czytaj całość »
Kapusta pak choi pełna smaków i aromatów

Pak choi jest chińskim kuzynem naszych rodzimych warzyw kapustnych. Jest źródłem antyoksydantów, witaminy K, witamin z grupy B, a także potasu, cynku, fosforu, manganu, miedzi, wapnia, selenu i sodu. Jej zaletą jest także niska kaloryczność. Pak choi często spotyka się w naszych sklepach, jednak nie wszyscy wiedzą, jak ją przygotować. Jeśli przyrządzicie ją według poniższego przepisu, wyczarujecie danie, które przeniesie Wasze kubki smakowe wprost do Azji. 

czytaj całość »
Sok z buraka - właściwości i przepis

Sok z buraka jest bogaty w wiele składników odżywczych, m.in. azotany, kwas foliowy, mangan czy potas. Jego picie może wpłynąć na poprawę wydolności i wytrzymałości oraz na obniżenie ciśnienia krwi. Dlatego też wykorzystuje go wielu sportowców, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by każdy skorzystał z super mocy tego warzywa.

 

czytaj całość »
Umów się na konsultację dietetyczną online lub w gabinecie
Sprawdź, jak wygląda współpraca z dietetykiem

Dowiedz się, jakie masz możliwości podejmując współpracę z dietetykiem - sprawdź jak może przebiegać współpraca i ile kosztuje

Newsletter
Zostaw e-mail i bądź na bieżąco z nowościami z dziedziny diety i treningu
Podając adres wyrażasz zgodę na otrzymywanie od nas maili.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl