Czy grillowanie może być zdrowe?
Jakie plany na majówkę? Część z Was ma ogródki lub działki i tylko czeka na piękne słońce, by rozpalić grilla i wrzucić coś na ruszt. Warto pamiętać, że grillować można także w domu na patelni grillowej lub w piekarniku i tutaj nie ważne czy na zewnątrz będzie słońce czy deszcz.
Ale... przychodzi myśl: “zdrowe grillowanie - czy to w ogóle możliwe?” Jak najbardziej, wystarczy wprowadzić kilka drobnych zmian, aby cieszyć się wspólnym czasem z przyjaciółmi i dobrym jedzeniem.
Takie zmiany mają duże znaczenie dla zdrowia i szczupłej sylwetki.
Co wrzucić na grilla by było zdrowo?
- chude mięso - kurczaka, indyka, polędwiczkę
- ryby - dorsza, łososia, pstrąga
- warzywa - paprykę, cukinię, bakłażana, pieczarki
- owoce - banana, jabłko, gruszkę, ananasa
Obstawiam, że o ile pierwsze 3 propozycję pojawiły się na Waszym grillu to owoce są raczej nowością - warto ich spróbować! Gwarantuję, że będą częstszym gościem na grillu.