Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Wczoraj Dzień Naleśników, a dzisiaj Dzień Ciasta Marchewkowego. Mam dla Was zdrowy przepis na ten przysmak - może w weekend uda mi się upiec, bo dzisiaj to na pewno nie dam rady.
 
Składniki na około 8 porcji:
 
  • 250 g mąki owsianej
  • 60 g erytrytolu
  • 3 białka jajek
  • 250 g startej marchewki
  • 180 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 120 g jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • garstka orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki wanilii
  • szczypta soli
 
Marchewkę ścieramy na tarce, orzechy siekamy na drobno. Białka ubijamy i łączymy z resztą składników. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut. Ciasto możecie dopełnić polewą z serka śmietankowego wymieszanego z erytrytolem, którą nakładamy na ostudzony już wypiek. Na koniec możemy posypać je posiekanymi grubiej orzechami.
 
Alternatywnie można zrobić polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady zawierającej minimum 85% kakao. Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy 10 g rozdrobionego masła. Wkładamy w metalowej misce do garnka z gorącą wodą i rozpuszczamy, dodając na końcu łyżkę słodkiej śmietany. Polewę studzimy, ale tak żeby nie zastygła i wykładamy na przestudzone ciasto.
W zależności od tego, z czego będzie polewa kawałek ciasta to około 150 do 230 kcal.
Smacznego!

 Ciasto marchewkowe

Umów się na konsultację online lub w gabinecie
Sprawdź, jak wygląda współpraca z dietetykiem

Wybierz pakiet współpracy dietetycznej dla Ciebie >>

Newsletter
Zostaw e-mail i bądź na bieżąco z nowościami z dziedziny diety i treningu
Podając adres wyrażasz zgodę na otrzymywanie od nas maili.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl