Ciasto marchewkowe
Wczoraj Dzień Naleśników, a dzisiaj Dzień Ciasta Marchewkowego. Mam dla Was zdrowy przepis na ten przysmak - może w weekend uda mi się upiec, bo dzisiaj to na pewno nie dam rady.
Składniki na około 8 porcji:
- 250 g mąki owsianej
- 60 g erytrytolu
- 3 białka jajek
- 250 g startej marchewki
- 180 ml mleka lub napoju roślinnego
- 120 g jogurtu typu greckiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garstka orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki wanilii
- szczypta soli
Marchewkę ścieramy na tarce, orzechy siekamy na drobno. Białka ubijamy i łączymy z resztą składników. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut. Ciasto możecie dopełnić polewą z serka śmietankowego wymieszanego z erytrytolem, którą nakładamy na ostudzony już wypiek. Na koniec możemy posypać je posiekanymi grubiej orzechami.
Alternatywnie można zrobić polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady zawierającej minimum 85% kakao. Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy 10 g rozdrobionego masła. Wkładamy w metalowej misce do garnka z gorącą wodą i rozpuszczamy, dodając na końcu łyżkę słodkiej śmietany. Polewę studzimy, ale tak żeby nie zastygła i wykładamy na przestudzone ciasto.
W zależności od tego, z czego będzie polewa kawałek ciasta to około 150 do 230 kcal.
Smacznego!