Serniczek kokosowy - szybki, smaczny i niskokaloryczny
30 lipca obchodzimy Dzień Sernika, mam więc dla Was fajny przepis na szybki i nie bardzo kaloryczny serniczek kokosowy. Bez mleka, bez jajek, bez glutenu i bez pieczenia.
Składniki:
- Serek homogenizowany 100 g
- Żelatyna (proszek) 1 x łyżeczka
- Wiórki kokosowe 3 x łyżka
- Ksylitol lub erytrytol 1 x łyżeczka (7 g) 7 g
- Czekolada ciemna (70-85% masy kakaowej) 2 x kostka
Przygotowanie:
Serek homogenizowany wymieszać z ksylitolem i 2/3 ilości wiórków kokosowych. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (ok. 100 ml), lekko ostudzić (nie dopuścić do stężenia). Powoli wlewać do masy, energicznie mieszając. Przelać do miseczki i odstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem polać roztopioną czekoladą. Posypać resztą wiórków kokosowych. Można ozdobić przekrojoną na pół truskawką.
Wartości odżywcze:
- Kalorie – 381 kcal
- Węglowodany – 38 g
- Białko – 10 g
- Tłuszcze – 23 g