Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierś indyka z cukinią, marchewką i ryżem brązowym
Pierś indyka z cukinią, marchewką i ryżem brązowym

Pierś z indyka z cukinią, marchewką i brązowym ryżem

Danie obiadowe, szybkie i proste w przygotowaniu. Podana lista produktów i ich gramatura pozwala na przygotowanie porcji dla 2 osób.

Produkty

   
Pierś z indyka  250 g
Ryż brązowy  100 g
Marchew  6 sztuk
Cukinia  1 sztuka
Czosnek  3 ząbki
Rozmaryn suszony  1 łyżeczka
Oliwa z oliwek  1 łyżka
Sól  2 szczypty
Pieprz czarny  1 szczypta

Opis przygotowania

Pierś z indyka przyprawić solą, pieprzem, połową czosnku i połową rozmarynu oraz natrzeć połową łyżeczki oliwy z oliwek - zostawić w lodówce na 30 minut. Cukinię i marchewkę pokroić w talarki. Naczynie żaroodporne posmarować cieniutką warstwą oliwy z oliwek, ułożyć pierś z indyka, dodać warzywa. Dodać resztę czosnku, soli, pieprzu i rozmarynu, skropić delikatnie resztą oliwy z oliwek. Piec w piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach przez około 40 minut. Ryż brązowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany ryż wyłożyć na talerze. Upieczoną pierś z indyka pokroić w grube plastry i wyłożyć na ryż, dodać porcję upieczonych warzyw. Opcjonalnie można na specjalnej obieraczce zetrzeć cienkie wstążki z cukinii i ozdobić nimi danie. Jeśli dysponujesz świeżym rozmarynem, zastąp nim suszony.
 

Składniki odżywcze

  Dla 2 porcji Dla 1 porcji
Energia 964 kcal 482 kcal
Węglowodany 123 g 61,5 g
Białko 77 g 38.5 g
Tłuszcz 22 g 11 g
Umów się na konsultację online lub w gabinecie
Sprawdź, jak wygląda współpraca z dietetykiem

Wybierz pakiet współpracy dietetycznej dla Ciebie >>

Newsletter
Zostaw e-mail i bądź na bieżąco z nowościami z dziedziny diety i treningu
Podając adres wyrażasz zgodę na otrzymywanie od nas maili.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl