Przejdź do głównej treści
Koszyk

Pierś indyka z cukinią, marchewką i ryżem brązowym

Danie obiadowe, szybkie i proste w przygotowaniu. Podana lista produktów i ich gramatura pozwala na przygotowanie porcji dla 2 osób.

Pierś indyka z cukinią, marchewką i ryżem brązowym

Pierś z indyka z cukinią, marchewką i brązowym ryżem

Danie obiadowe, szybkie i proste w przygotowaniu. Podana lista produktów i ich gramatura pozwala na przygotowanie porcji dla 2 osób.

Produkty

   
Pierś z indyka  250 g
Ryż brązowy  100 g
Marchew  6 sztuk
Cukinia  1 sztuka
Czosnek  3 ząbki
Rozmaryn suszony  1 łyżeczka
Oliwa z oliwek  1 łyżka
Sól  2 szczypty
Pieprz czarny  1 szczypta

Opis przygotowania

Pierś z indyka przyprawić solą, pieprzem, połową czosnku i połową rozmarynu oraz natrzeć połową łyżeczki oliwy z oliwek - zostawić w lodówce na 30 minut. Cukinię i marchewkę pokroić w talarki. Naczynie żaroodporne posmarować cieniutką warstwą oliwy z oliwek, ułożyć pierś z indyka, dodać warzywa. Dodać resztę czosnku, soli, pieprzu i rozmarynu, skropić delikatnie resztą oliwy z oliwek. Piec w piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach przez około 40 minut. Ryż brązowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany ryż wyłożyć na talerze. Upieczoną pierś z indyka pokroić w grube plastry i wyłożyć na ryż, dodać porcję upieczonych warzyw. Opcjonalnie można na specjalnej obieraczce zetrzeć cienkie wstążki z cukinii i ozdobić nimi danie. Jeśli dysponujesz świeżym rozmarynem, zastąp nim suszony.
 

Składniki odżywcze

  Dla 2 porcji Dla 1 porcji
Energia 964 kcal 482 kcal
Węglowodany 123 g 61,5 g
Białko 77 g 38.5 g
Tłuszcz 22 g 11 g

RELATED POSTS

Check out our cool recipes!
  • Jak odłączyć się zawodowo w święta i naprawdę odpocząć?

    W codziennym pędzie łatwo zapomnieć, jak istotny jest odpoczynek. Jeśli zauważasz u siebie potrzebę wzięcia głębokiego oddechu i odłączenia od zawodowych obowiązków, to znak, że Twoje ciało i umysł wołają o uwagę. Święta to doskonała okazja, by spróbować zrobić to w praktyce. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci w pełni wykorzystać ten czas i odzyskać równowagę.

    Czytaj całość
  • Czy grillowanie może być zdrowe?

    Jakie plany na majówkę? Część z Was ma ogródki lub działki i tylko czeka na piękne słońce, by rozpalić grilla i wrzucić coś na ruszt. Warto pamiętać, że grillować można także w domu na patelni grillowej lub w piekarniku i tutaj nie ważne czy na zewnątrz będzie słońce czy deszcz.

    Czytaj całość
  • Dieta w insulinooporności

    Insulinooporność, polegająca na uniewrażliwieniu naszych tkanek na działanie insuliny, dotyka coraz większej liczby osób. Najczęściej leczenie polega na stosowaniu diety złożonej z produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz podawaniu leków hipoglikemicznych, jak Metformina. Warto jednak bliżej przyjrzeć się metodzie radzenia sobie z tym problemem opierającej się głównie na diecie  i odpowiedniej strategii żywieniowej, które mają na celu przywrócenie tkankom wrażliwości na insulinę. 

    Czytaj całość
  • Acerola - co to jest i dlaczego warto?

    Ostatni raz chorowałam w roku 2019. Biegam na zewnątrz nawet przy bardzo niskiej temperaturze, również w czasie dużych mrozów, i kilka razy zdarzyło mi się przemarznąć. Czułam, że następnego dnia mogę obudzić się z przeziębieniem. W takich słabszych momentach wypijam dodatkową porcję soku z aceroli - już kilka razy udało mi się w ten sposób uniknąć przeziębienia. Oczywiście sok w niewielkich ilościach piję codziennie, a większą dawkę funduję sobie, gdy czuję, że coś mnie może próbować rozłożyć.

    Czytaj całość
  • Pączki pieczone z bananem

    Hej, hej, jak tam Tłusty Czwartek u Was? Ja planuję zjeść dwa normalne pączki i po prostu je spalić - jeden trening już zrobiony a po południu wybieram się na #PączkoBieg, więc pewnie uda się dziś spalić akurat tyle kcal, ile będą miały dodatkowe słodkości. Jeśli jednak wolicie zamiast kupnych przygotować swoje własne pączki podaję przepis na pączki pieczone z bananem.

    Czytaj całość
  • Pizza w wersji fit

    Ten tydzień będzie ciężki - dzisiaj Dzień Pizzy a w czwartek święto pączków i faworków. Jak tu nie przytyć za bardzo? Jeśli chodzi o pizzę, to polecam znacznie mniej kaloryczną alternatywę - zamiast tradycyjnego ciasta z mąki pszennej jako spodu używamy po prostu placka orkiszowo-owsianego. Można kupić gotowe tortille orkiszowo-owsiane (ja tak zrobiłam w weekend z braku czasu) lub przygotować ciasto samemu.

    Czytaj całość
  • Ciasto marchewkowe

    Wczoraj Dzień Naleśników, a dzisiaj Dzień Ciasta Marchewkowego. Mam dla Was zdrowy przepis na ten przysmak - może w weekend uda mi się upiec, bo dzisiaj to na pewno nie dam rady.
    Czytaj całość
  • Camembert zapiekany w boczku

    Jeszcze z czasów odchudzania został mi zwyczaj jedzenia śniadań białko-tłuszczowych, które dają energię i poczucie sytości na długie godziny.
    Jednym z moich ulubionych jest ser camembert zapiekany w boczku podany z jakimś warzywem.
    Czytaj całość