Pierś z indyka z cukinią, marchewką i brązowym ryżem
Danie obiadowe, szybkie i proste w przygotowaniu. Podana lista produktów i ich gramatura pozwala na przygotowanie porcji dla 2 osób.
|
|
Pierś z indyka |
250 g |
Ryż brązowy |
100 g |
Marchew |
6 sztuk |
Cukinia |
1 sztuka |
Czosnek |
3 ząbki |
Rozmaryn suszony |
1 łyżeczka |
Oliwa z oliwek |
1 łyżka |
Sól |
2 szczypty |
Pieprz czarny |
1 szczypta |
Pierś z indyka przyprawić solą, pieprzem, połową czosnku i połową rozmarynu oraz natrzeć połową łyżeczki oliwy z oliwek - zostawić w lodówce na 30 minut. Cukinię i marchewkę pokroić w talarki. Naczynie żaroodporne posmarować cieniutką warstwą oliwy z oliwek, ułożyć pierś z indyka, dodać warzywa. Dodać resztę czosnku, soli, pieprzu i rozmarynu, skropić delikatnie resztą oliwy z oliwek. Piec w piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach przez około 40 minut. Ryż brązowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany ryż wyłożyć na talerze. Upieczoną pierś z indyka pokroić w grube plastry i wyłożyć na ryż, dodać porcję upieczonych warzyw. Opcjonalnie można na specjalnej obieraczce zetrzeć cienkie wstążki z cukinii i ozdobić nimi danie. Jeśli dysponujesz świeżym rozmarynem, zastąp nim suszony.
|
Dla 2 porcji |
Dla 1 porcji |
Energia |
964 kcal |
482 kcal |
Węglowodany |
123 g |
61,5 g |
Białko |
77 g |
38.5 g |
Tłuszcz |
22 g |
11 g |