Przejdź do głównej treści
Koszyk

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem z indyka

Jesienne wieczory sprzyjają gotowaniu pysznych, pożywnych dań, a takim właśnie jest bakłażanowa zapiekanka z mięsem z indyka. Bakłażan jest niskokaloryczny, w 90% składa się z wody. Jedząc go dostarczamy do organizmu m.in. potasu, wapnia, magnezu, a także sporo błonnika. W skórce bakłażana znajdują się związki fenolowe, a wśród nich antocyjany, które odpowiadają za jego piękny kolor i mają właściwości przeciwutleniające.

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem z indyka

Jesienne wieczory sprzyjają gotowaniu pysznych, pożywnych dań, a takim właśnie jest bakłażanowa zapiekanka z mięsem z indyka. Bakłażan jest niskokaloryczny, w 90% składa się z wody. Jedząc go dostarczamy do organizmu m.in. potasu, wapnia, magnezu, a także sporo błonnika. W skórce bakłażana znajdują się związki fenolowe, a wśród nich antocyjany, które odpowiadają za jego piękny kolor i mają właściwości przeciwutleniające.

Wartość odżywcza całości/ w porcji:

  • Energia: 1767 kcal / 441 kcal
  • Białko: 148 g/ 37 g
  • Tłuszcze: 105 g / 26 g
  • Węglowodany: 64 g / 16 g

Składniki na 4 porcje:

  • mięso z piersi indyka - 400 g
  • bakłażan - 480 g
  • ser mozzarella - 250 g
  • pomidor koktajlowy - 200 g
  • pesto - 70 g
  • oliwki czarne marynowane - 50 g
  • cebula - 105 g
  • oliwa z oliwek - 10 g
  • bazylia świeża lub suszona

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Mięso mielone z indyka dodajemy do cebuli i podsmażamy. Bakłażany kroimy w wzdłuż na paski o szerokości 1 cm, kropimy oliwą i opiekamy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, na koniec solimy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy na spodzie połowę bakłażanów. Na bakłażany wykładamy mięso przesmażone z cebulą, pesto oraz połowę mozzarelli pokrojonej w plastry. Na wierzch wykładamy pozostałe bakłażany, mozzarellę, przekrojone na połówki ub ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz posypujemy suszoną bazylią. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Serwujemy z grzankami, które można skropić sosem powstałym w czasie pieczenia zapiekanki.

RELATED POSTS

Check out our cool recipes!
  • Jak odłączyć się zawodowo w święta i naprawdę odpocząć?

    W codziennym pędzie łatwo zapomnieć, jak istotny jest odpoczynek. Jeśli zauważasz u siebie potrzebę wzięcia głębokiego oddechu i odłączenia od zawodowych obowiązków, to znak, że Twoje ciało i umysł wołają o uwagę. Święta to doskonała okazja, by spróbować zrobić to w praktyce. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci w pełni wykorzystać ten czas i odzyskać równowagę.

    Czytaj całość
  • Czy grillowanie może być zdrowe?

    Jakie plany na majówkę? Część z Was ma ogródki lub działki i tylko czeka na piękne słońce, by rozpalić grilla i wrzucić coś na ruszt. Warto pamiętać, że grillować można także w domu na patelni grillowej lub w piekarniku i tutaj nie ważne czy na zewnątrz będzie słońce czy deszcz.

    Czytaj całość
  • Dieta w insulinooporności

    Insulinooporność, polegająca na uniewrażliwieniu naszych tkanek na działanie insuliny, dotyka coraz większej liczby osób. Najczęściej leczenie polega na stosowaniu diety złożonej z produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz podawaniu leków hipoglikemicznych, jak Metformina. Warto jednak bliżej przyjrzeć się metodzie radzenia sobie z tym problemem opierającej się głównie na diecie  i odpowiedniej strategii żywieniowej, które mają na celu przywrócenie tkankom wrażliwości na insulinę. 

    Czytaj całość
  • Acerola - co to jest i dlaczego warto?

    Ostatni raz chorowałam w roku 2019. Biegam na zewnątrz nawet przy bardzo niskiej temperaturze, również w czasie dużych mrozów, i kilka razy zdarzyło mi się przemarznąć. Czułam, że następnego dnia mogę obudzić się z przeziębieniem. W takich słabszych momentach wypijam dodatkową porcję soku z aceroli - już kilka razy udało mi się w ten sposób uniknąć przeziębienia. Oczywiście sok w niewielkich ilościach piję codziennie, a większą dawkę funduję sobie, gdy czuję, że coś mnie może próbować rozłożyć.

    Czytaj całość
  • Pączki pieczone z bananem

    Hej, hej, jak tam Tłusty Czwartek u Was? Ja planuję zjeść dwa normalne pączki i po prostu je spalić - jeden trening już zrobiony a po południu wybieram się na #PączkoBieg, więc pewnie uda się dziś spalić akurat tyle kcal, ile będą miały dodatkowe słodkości. Jeśli jednak wolicie zamiast kupnych przygotować swoje własne pączki podaję przepis na pączki pieczone z bananem.

    Czytaj całość
  • Pizza w wersji fit

    Ten tydzień będzie ciężki - dzisiaj Dzień Pizzy a w czwartek święto pączków i faworków. Jak tu nie przytyć za bardzo? Jeśli chodzi o pizzę, to polecam znacznie mniej kaloryczną alternatywę - zamiast tradycyjnego ciasta z mąki pszennej jako spodu używamy po prostu placka orkiszowo-owsianego. Można kupić gotowe tortille orkiszowo-owsiane (ja tak zrobiłam w weekend z braku czasu) lub przygotować ciasto samemu.

    Czytaj całość
  • Ciasto marchewkowe

    Wczoraj Dzień Naleśników, a dzisiaj Dzień Ciasta Marchewkowego. Mam dla Was zdrowy przepis na ten przysmak - może w weekend uda mi się upiec, bo dzisiaj to na pewno nie dam rady.
    Czytaj całość
  • Camembert zapiekany w boczku

    Jeszcze z czasów odchudzania został mi zwyczaj jedzenia śniadań białko-tłuszczowych, które dają energię i poczucie sytości na długie godziny.
    Jednym z moich ulubionych jest ser camembert zapiekany w boczku podany z jakimś warzywem.
    Czytaj całość