Zapiekanka z bakłażanem i mięsem z indyka
Jesienne wieczory sprzyjają gotowaniu pysznych, pożywnych dań, a takim właśnie jest bakłażanowa zapiekanka z mięsem z indyka. Bakłażan jest niskokaloryczny, w 90% składa się z wody. Jedząc go dostarczamy do organizmu m.in. potasu, wapnia, magnezu, a także sporo błonnika. W skórce bakłażana znajdują się związki fenolowe, a wśród nich antocyjany, które odpowiadają za jego piękny kolor i mają właściwości przeciwutleniające.
Wartość odżywcza całości/ w porcji:
- Energia: 1767 kcal / 441 kcal
- Białko: 148 g/ 37 g
- Tłuszcze: 105 g / 26 g
- Węglowodany: 64 g / 16 g
Składniki na 4 porcje:
- mięso z piersi indyka - 400 g
- bakłażan - 480 g
- ser mozzarella - 250 g
- pomidor koktajlowy - 200 g
- pesto - 70 g
- oliwki czarne marynowane - 50 g
- cebula - 105 g
- oliwa z oliwek - 10 g
- bazylia świeża lub suszona
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Mięso mielone z indyka dodajemy do cebuli i podsmażamy. Bakłażany kroimy w wzdłuż na paski o szerokości 1 cm, kropimy oliwą i opiekamy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, na koniec solimy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy na spodzie połowę bakłażanów. Na bakłażany wykładamy mięso przesmażone z cebulą, pesto oraz połowę mozzarelli pokrojonej w plastry. Na wierzch wykładamy pozostałe bakłażany, mozzarellę, przekrojone na połówki ub ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz posypujemy suszoną bazylią. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Serwujemy z grzankami, które można skropić sosem powstałym w czasie pieczenia zapiekanki.