Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zakwas buraczany na święteczny barszcz

Zakwas buraczany na wigilijny barszcz

Najwyższy czas, by przygotować zakwas buraczany na wigilijny barszcz! Zamiast kupować go w sklepie, zróbcie go sami - zajmie to kilkanaście minut, a będziecie mieć pewność, że barszcz będzie smaczny i zdrowy.

Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 1 l wody
  • liść laurowy, czosnek, ziele angielskie - po 3 sztuki/ząbki oraz 2 łyżeczki soli
Obrane buraki kroimy na mniejsze kawałki i układamy ciasno w słoiku. Pomiędzy nie wkładamy ząbki czosnku i przyprawy. Zalewamy wodą z solą i odstawiamy na kilka dni, najlepiej na tydzień. Zakwas jest gotowy, gdy robi się kwaśny i lekko gazowany a kolor wpada w lekką purpurę. Jeśli chcecie zdążyć na wigilię, zróbcie go na 7-5 dni przed.
 
Jeśli korzystacie z Thermoixa, przepis na zakwas znajdziecie na platformie Cookidoo: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r756385

 

Umów się na konsultację online lub w gabinecie
Sprawdź, jak wygląda współpraca z dietetykiem

Wybierz pakiet współpracy dietetycznej dla Ciebie >>

Newsletter
Zostaw e-mail i bądź na bieżąco z nowościami z dziedziny diety i treningu
Podając adres wyrażasz zgodę na otrzymywanie od nas maili.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl