Wege bigos
Bigos to nasze tradycyjne danie, bez którego nie wyobrażamy sobie wielu rodzinnych uroczystości czy świąt. Jednak jego oryginalna wersja obfitująca w tłuste mięso nie do końca wpisuje się w ideę zdrowego odżywiania, a dodatkowo nie jest ona akceptowana przez wegan czy wegetarian. Aby jednak nie pozbawiać się tego pysznego dania, można sięgnąć po bezmięsną wersję, która smakuje równie dobrze, jak oryginał a jest o wiele zdrowsza.
Wartość odżywcza w całości/ w 1 porcji:
- Energia: 1856 kca/ / 185 kcal
- Białko: 92 g / 9,2 g
- Tłuszcze: 42 g/ 4,2 g
- Węglowodany: 292 g / 29,2 g
Składniki na 10 porcji:
- Kapusta kwaszona - 1000 g
- Ciecierzyca - 200 g
- Tofu naturalne - 200 g
- Cebula - 200 g
- Śliwka suszona - 120 g
- Pieczarki - 200 g
- Grzyby suszone - 20 g
- Oliwa z oliwek - 10 g
Przygotowanie:
Grzyby suszone namoczyć w wodzie przez noc. Kapustę kiszoną odsączyć i pokroić. Dodać do niej wodę z grzybów oraz łyżkę oliwy z oliwek i dusić do miękkości w dużym garnku, często mieszając. Grzyby, cebulę, pieczarki i śliwki drobno pokroić. Tofu pokroić w większe kostki. Cebulę podsmażyć na patelni, dodać do niej pieczarki, grzyby, śliwki, tofu i ciecierzycę – podsmażać chwilę. Następnie dodać wszystko do kapusty, wymieszać i dusić około 60 minut od czasu do czasu mieszając. Bigos przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami do smaku.
Czas przygotowania: 120 minut.