Przejdź do głównej treści
Koszyk

Wege bigos

Bigos to nasze tradycyjne danie, bez którego nie wyobrażamy sobie wielu rodzinnych uroczystości czy świąt. Jednak jego oryginalna wersja obfitująca w tłuste mięso nie do końca wpisuje się w ideę zdrowego odżywiania, a dodatkowo nie jest ona akceptowana przez wegan czy wegetarian. Aby jednak nie pozbawiać się tego pysznego dania, można sięgnąć po bezmięsną wersję, która smakuje równie dobrze, jak oryginał a jest o wiele zdrowsza.

Wege bigos

Bigos to nasze tradycyjne danie, bez którego nie wyobrażamy sobie wielu rodzinnych uroczystości czy świąt. Jednak jego oryginalna wersja obfitująca w tłuste mięso nie do końca wpisuje się w ideę zdrowego odżywiania, a dodatkowo nie jest ona akceptowana przez wegan czy wegetarian. Aby jednak nie pozbawiać się tego pysznego dania, można sięgnąć po bezmięsną wersję, która smakuje równie dobrze, jak oryginał a jest o wiele zdrowsza.

Wartość odżywcza w całości/ w 1 porcji:

  • Energia: 1856 kca/ / 185 kcal
  • Białko: 92 g / 9,2 g
  • Tłuszcze: 42 g/ 4,2 g
  • Węglowodany: 292 g / 29,2 g

Składniki na 10 porcji:

  • Kapusta kwaszona - 1000 g
  • Ciecierzyca - 200 g
  • Tofu naturalne - 200 g
  • Cebula - 200 g
  • Śliwka suszona - 120 g
  • Pieczarki - 200 g
  • Grzyby suszone - 20 g
  • Oliwa z oliwek - 10 g

Przygotowanie:

Grzyby suszone namoczyć w wodzie przez noc. Kapustę kiszoną odsączyć i pokroić. Dodać do niej wodę z grzybów oraz łyżkę oliwy z oliwek i dusić do miękkości w dużym garnku, często mieszając. Grzyby, cebulę, pieczarki i śliwki drobno pokroić. Tofu pokroić w większe kostki. Cebulę podsmażyć na patelni, dodać do niej pieczarki, grzyby, śliwki, tofu i ciecierzycę – podsmażać chwilę. Następnie dodać wszystko do kapusty, wymieszać i dusić około 60 minut od czasu do czasu mieszając. Bigos przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami do smaku. 

Czas przygotowania: 120 minut.

RELATED POSTS

Check out our cool recipes!
  • Jak odłączyć się zawodowo w święta i naprawdę odpocząć?

    W codziennym pędzie łatwo zapomnieć, jak istotny jest odpoczynek. Jeśli zauważasz u siebie potrzebę wzięcia głębokiego oddechu i odłączenia od zawodowych obowiązków, to znak, że Twoje ciało i umysł wołają o uwagę. Święta to doskonała okazja, by spróbować zrobić to w praktyce. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci w pełni wykorzystać ten czas i odzyskać równowagę.

    Czytaj całość
  • Czy grillowanie może być zdrowe?

    Jakie plany na majówkę? Część z Was ma ogródki lub działki i tylko czeka na piękne słońce, by rozpalić grilla i wrzucić coś na ruszt. Warto pamiętać, że grillować można także w domu na patelni grillowej lub w piekarniku i tutaj nie ważne czy na zewnątrz będzie słońce czy deszcz.

    Czytaj całość
  • Dieta w insulinooporności

    Insulinooporność, polegająca na uniewrażliwieniu naszych tkanek na działanie insuliny, dotyka coraz większej liczby osób. Najczęściej leczenie polega na stosowaniu diety złożonej z produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz podawaniu leków hipoglikemicznych, jak Metformina. Warto jednak bliżej przyjrzeć się metodzie radzenia sobie z tym problemem opierającej się głównie na diecie  i odpowiedniej strategii żywieniowej, które mają na celu przywrócenie tkankom wrażliwości na insulinę. 

    Czytaj całość
  • Acerola - co to jest i dlaczego warto?

    Ostatni raz chorowałam w roku 2019. Biegam na zewnątrz nawet przy bardzo niskiej temperaturze, również w czasie dużych mrozów, i kilka razy zdarzyło mi się przemarznąć. Czułam, że następnego dnia mogę obudzić się z przeziębieniem. W takich słabszych momentach wypijam dodatkową porcję soku z aceroli - już kilka razy udało mi się w ten sposób uniknąć przeziębienia. Oczywiście sok w niewielkich ilościach piję codziennie, a większą dawkę funduję sobie, gdy czuję, że coś mnie może próbować rozłożyć.

    Czytaj całość
  • Pączki pieczone z bananem

    Hej, hej, jak tam Tłusty Czwartek u Was? Ja planuję zjeść dwa normalne pączki i po prostu je spalić - jeden trening już zrobiony a po południu wybieram się na #PączkoBieg, więc pewnie uda się dziś spalić akurat tyle kcal, ile będą miały dodatkowe słodkości. Jeśli jednak wolicie zamiast kupnych przygotować swoje własne pączki podaję przepis na pączki pieczone z bananem.

    Czytaj całość
  • Pizza w wersji fit

    Ten tydzień będzie ciężki - dzisiaj Dzień Pizzy a w czwartek święto pączków i faworków. Jak tu nie przytyć za bardzo? Jeśli chodzi o pizzę, to polecam znacznie mniej kaloryczną alternatywę - zamiast tradycyjnego ciasta z mąki pszennej jako spodu używamy po prostu placka orkiszowo-owsianego. Można kupić gotowe tortille orkiszowo-owsiane (ja tak zrobiłam w weekend z braku czasu) lub przygotować ciasto samemu.

    Czytaj całość
  • Ciasto marchewkowe

    Wczoraj Dzień Naleśników, a dzisiaj Dzień Ciasta Marchewkowego. Mam dla Was zdrowy przepis na ten przysmak - może w weekend uda mi się upiec, bo dzisiaj to na pewno nie dam rady.
    Czytaj całość
  • Camembert zapiekany w boczku

    Jeszcze z czasów odchudzania został mi zwyczaj jedzenia śniadań białko-tłuszczowych, które dają energię i poczucie sytości na długie godziny.
    Jednym z moich ulubionych jest ser camembert zapiekany w boczku podany z jakimś warzywem.
    Czytaj całość