Wegańska młoda kapusta
Wiosną warto korzystać z pierwszych pojawiających się warzyw. Jednym z nich jest młoda kapusta, której smak pamiętamy zwykle z dzieciństwa. Można z niej wykonać sałatkę do tradycyjnego obiadu lub samodzielne danie i to nawet w wersji wege.
Wartość odżywcza w całości/ w 1 porcji:
- Energia: 1067 kcal / 213 kca
- Białko: 60 g / 12 g
- Tłuszcze: 40 g / 8 g
- Węglowodany: 142 g / 28 g
Składniki na 5 porcji:
- Młoda kapusta - 1000 g
- Tofu naturalne - 180 g
- Ciecierzyca w zalewie - 270 g
- Marchew - 400 g
- Pietruszka - 240 g
- Koper świeży - 80 g
- Oliwa z oliwek - 10 g
- Sok z cytryny - 12 g
- Majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy. Tofu kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka z rozgrzaną oliwą – chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę i kontynuujemy obsmażanie. Potem dodajemy ciecierzycę i kapustę oraz 2-4 ziarna ziela angielskiego i 2 listki laurowe – zalewamy niewielką ilością wrzątku i dusimy aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodajemy sól, pieprz, majeranek i posiekany koperek. Na koniec skrapiamy odrobiną soku świeżo wyciśniętego z cytryny. Podajemy z pieczywem.