Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szakszuka z pomidorami

Szakszuka z pomidorami

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie z Tunezji albo Jemenu. Składa się zwykle z pomidorów, papryki i cebuli, w których gotuje się jaja na pataleni a następnie posypuje świeżymi ziołami. Danie to na dobre zadomowiło się w polskich kuchniach i jest bardzo chętnie wybierane jako śniadanie. Istnieje wiele wariantów, gdzie zamiast pomidorów bazą dania jest np. szpinak. Szakszuka dosłownie znaczy “bałagan”, można więc do jego przygotowania wykorzystać praktycznie wszystko, na co mamy ochotę. Przygotowanie szakszuki nie jest skomplikowane i nie wymaga żadnych specjalnych zdolności kulinarnych.

Wartość odżywcza:

  • Energia: 446 kcal
  • Białko: 26 g
  • Tłuszcze: 13 g
  • Węglowodany: 60 g

Składniki na 1 porcję:

  • Jajka kurze - 2 sztuki, 120 g
  • Pomidory krojone w puszce - 20 g
  • Bułka grahamka - 90 g
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, rozmaryn, tymianek, szczypiorek

Przygotowanie:

Na patelni podduś pomidory. Dopraw do smaku. Wbij jajka. Nie mieszaj, tylko poczekaj aż się zetną. Posyp szczypiorkiem. Danie można także przygotować na parze oraz w Thermomixie na przystawce Varoma.

 

 

Umów się na konsultację online lub w gabinecie
Sprawdź, jak wygląda współpraca z dietetykiem

Wybierz pakiet współpracy dietetycznej dla Ciebie >>

Newsletter
Zostaw e-mail i bądź na bieżąco z nowościami z dziedziny diety i treningu
Podając adres wyrażasz zgodę na otrzymywanie od nas maili.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl