Szakszuka z pomidorami
Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie z Tunezji albo Jemenu. Składa się zwykle z pomidorów, papryki i cebuli, w których gotuje się jaja na pataleni a następnie posypuje świeżymi ziołami. Danie to na dobre zadomowiło się w polskich kuchniach i jest bardzo chętnie wybierane jako śniadanie. Istnieje wiele wariantów, gdzie zamiast pomidorów bazą dania jest np. szpinak. Szakszuka dosłownie znaczy “bałagan”, można więc do jego przygotowania wykorzystać praktycznie wszystko, na co mamy ochotę. Przygotowanie szakszuki nie jest skomplikowane i nie wymaga żadnych specjalnych zdolności kulinarnych.
Wartość odżywcza:
- Energia: 446 kcal
- Białko: 26 g
- Tłuszcze: 13 g
- Węglowodany: 60 g
Składniki na 1 porcję:
- Jajka kurze - 2 sztuki, 120 g
- Pomidory krojone w puszce - 20 g
- Bułka grahamka - 90 g
- Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, rozmaryn, tymianek, szczypiorek
Przygotowanie:
Na patelni podduś pomidory. Dopraw do smaku. Wbij jajka. Nie mieszaj, tylko poczekaj aż się zetną. Posyp szczypiorkiem. Danie można także przygotować na parze oraz w Thermomixie na przystawce Varoma.