Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pulpety drobiowe na wstęgach z cukinii i marchewki podane z brązowym ryżem
Pulpety drobiowe na wstęgach z cukinii i marchewki podane z brązowym ryżem

Pulpety drobiowe na wstęgach z cukinii i marchewki podane z brązowym ryżem.

Pomysł na smaczny i zdrowy obiad - wczoraj testowany - wyszło pycha. Zdjęcie w tym sztucznym świetle słabe, ale uwierzcie, że na żywo wyglądało o niebo lepiej 
 
Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
  • 3 duże marchewki
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • kawałek imbiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrębów
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz (z soli możemy zrezygnować lub użyć jej bardzo mało, bo słony jest już sos sojowy)
  • ryż brązowy
Mięso mieszamy z otrębami, 2 łyżkami sosu sojowego i jajkiem. Dodajemy sezam, 2 ząbki czosnku, starty imbir, solimy i pieprzymy. Formujemy małe pulpeciki i smażymy na oliwie z oliwek. Marchew i cukinię tniemy na wstęgi - najlepiej obieraczką do warzyw i podsmażamy na patelni z dodatkiem 1 ząbka czosnku, 1 łyżki sosu sojowego i resztą sezamu - oczywiście także możemy trochę posolić i dodać pieprz. Warzywa jedynie lekko podsmażamy, żeby nie były za miękkie. W między czasie gotujemy ryż. Na talerze wykładamy kilka łyżek ryżu, na nim układamy wstęgi z warzyw a na samej górze pulpety. Przygotowanie powinno zająć nie więcej niż 30 minut. Z podanej ilości składników wyjdą 2 solidne porcje, po około 600 kcal każda. Smacznego!
Sprawdź, jak wygląda współpraca z dietetykiem

Dowiedz się, jakie masz możliwości podejmując współpracę z dietetykiem - sprawdź jak może przebiegać współpraca i ile kosztuje

Umów się na konsultację dietetyczną online lub w gabinecie

Newsletter
Zostaw e-mail i bądź na bieżąco z nowościami z dziedziny diety i treningu
Podając adres wyrażasz zgodę na otrzymywanie od nas maili.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl