Pstrąg pieczony z ziemniakami i marchewką
Ryby powinny gościć na naszych talerzach przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Są one źródłem cennych kwasów omega-3. Znajdują się w nich także witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są także bogate w białko i składniki mineralne – jod, selen i żelazo. Najlepiej wybierać gatunki, które niosą za sobą mniejsze ryzyko skażenia metalami ciężkimi, czyli hodowlanego łososia, dorsza, karpia, makrelę, śledzie lub właśnie pstrąga.
Wartość odżywcza:
- Energia: 1410 kcal – całość/705 kcal – porcja
- Białko: 134g/67g
- Tłuszcze: 58g/29g
- Węglowodany: 86g/43g
Składniki na 2 porcje:
- Pstrąg – 460g
- Ziemniaki – 225g
- Marchew – 320g
- Cytryna – 80g
- Koper – 40g
- Masło – 10g
- Oliwa z oliwek – 10g
- Czosnek świeży – 20g
- Rozmaryn, tymianek, sól himalajska gruboziarnista.
Przygotowanie:
Wcześniej obieramy ziemniaki i marchew – marchew kroimy w słupki. Wypatroszonego pstrąga nacinamy ukośnie po obu bokach. Cytrynę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Przygotowujemy masę z masła, kopru i czosnku przeciśniętego przez praskę. Pstrąga nacieramy z zewnątrz sokiem z przesmażonej cytryny, posypujemy tymiankiem oraz odrobiną soli himalajskiej, na wierzchu układamy plasterki cytryny z patelni. Do środka pstrągów wkładamy masę z masła, kopru i czosnku oraz po kilka ziaren soli himalajskiej. Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym cienko oliwą z oliwek. Wkładamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Marchew pokrojoną w słupki układamy w osobnym naczyniu żaroodpornym, dodajemy pół szklanki wody i odrobinę masła, czosnku oraz przyprawy – sól, pieprz, tymianek. Pieczemy w piekarniku razem z pstrągami – 180 stopni i 35 minut. W tym czasie gotujemy ziemniaki. Pstrąga serwujemy z marchwią i ziemniakami, które posypujemy koperkiem.