Polskie super jedzenie
Co decyduje o tym, że pewne produkty spożywcze nazywamy supr foods, czyli super jedzeniem? Zwykle jest to kwestia dużej zawartości witamin, składników mineralnych, błonnika, różnych substancji bioaktywnych czy specyficznych rodzajów białka oraz przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki i reaktywne formy tlenu niszczące komórki i uszkadzające ich materiał genetyczny. Do przeciwutleniaczy zaliczamy: witaminy C i E, karotenoidy, betainę, selen i związki fenolowe, np. polifenole i kwasy fenolowe (np. resweratrol, kwerceytyna, antocyjany). Sprawdźmy więc, jakie dostępne w Polsce produkty spożywcze warto włączyć do swojej diety.
W jakich obszarach super jedzenie wpływa na organizm?
- Zdrowie jelit - składniki, które wpierają pracę jelit, poprawiają perystaltykę, odżywiają bakterie jelitowe i pomagają usuwać zalegające, niestrawione resztki
- Zdrowie serca - składniki, które służą profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
- Działanie przeciwzapalne - produkty mające działanie przeciwzapalne
- Odporność - składniki o działaniu wspierającym naturalną odporność lub mające działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
- Płodność i rozwój płodu - składniki, które pozytywnie wpływają na płodność kobiet oraz wspierają rozwój dziecka w łonie mamy
- Wygląd i procesy starzenia - składniki, które korzystnie wpływają na stan włosów, skóry i paznokci oraz mogą spowalniać starzenie się
- Odchudzanie - składniki wspierając redukcję tkanki tłuszczowej, metabolizm, ograniczające łaknienie, regulujące gospodarkę cukrowo-insulinową
- Zapobieganie nowotworom - produkty o udokumentowanym działaniu zapobiegającym rozwojowi pewnych typów nowotworów
Kiszonki
Kiełki
Fermentowane produkty mleczne
Ryby
Miód i produkty pszczele
- wspierające odporność organizmu
- bakteriobójcze
- przeciwutleniające
- przeciwmiażdżycowe
Owoce
Wiśnie
Porzeczki
Jagody, borówki, winogrona
Jabłka i gruszki
Czarny bez
Jak zrobić przetwory z czarnego bzu?
Ja polecam przepis na sok bez cukru. Owoce odrywamy od szypułek, myjemy i odsączamy, wrzucamy do gotującej wody i gotujemy jakieś 20 minut Następnie przesądzamy przez gazę, by resztki owoców oddzielić od płynu. Przegotowujemy odcedzony sok i wlewamy do czystych, wygotowanych butelek - warto je wcześniej nieco rozgrzać. Zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia. Polecam też napar - tutaj musimy mieć ususzone kwiaty - 1-2 łyżki zalewamy wrzątkiem, parzymy 10-15 minut. Można też zrobić syrop z kwiatów. Dodajemy wtedy kwiaty do około pół litra wody oraz dorzucamy ksylitol. Syrop przelewamy do słoików i przesączamy przez gazę dopiero po wystygnięciu.
Truskawki i poziomki
Truskawki zawierają związki fenolowe, czyli silne przeciwutleniacze. Mają także sporo witaminy C i likopenu - związku o właściwościach przeciwnowotworowych. Poziomki zawierają kwercetynę, która redukuje wchłanianie szkodliwych substancji. Owoce te mogą pozytywnie wpływać na poziom glukozy i wydzielanie insuliny po posiłku u osób zdrowych. Ich regularne spożywanie pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu.
Poziomki i truskawki warto jeść, gdy jest na nie sezon, a poza nim można sięgać po dobrej jakości mrożonki.
Owoce te sprawdzą się jako dodatek do owsianek, koktajli na bazie jogurtu i smoothies, deserów, dań mięsnych, a także jako nadzienie do naleśników czy składnik sałatek. Nadają się do wykorzystania do wypieków i oczywiście przygotowywania przetworów - dżemów i musów bez dodatku cukru.
Brzoskwinie, morele i nektarynki
Owoce te zawierają karotenoidy, czyli przeciwutleniacze. Powstaje też z nich witamina A istotna dla procesu widzenia i kondycji skóry. Morele są bogate w katechiny - związki przeciwutleniające i przeciwzapalne podobne do tych z zielonej herbaty. Znajdziemy w nich także potas, wapń, magnez, żelazo, bor i mangan. Owoce te możemy dodawać do koktajli, serków, owsianek i sałatek, a także do wypieków, omletów i jako farsz do naleśników. Nadają się także na domowe przetwory. Korzystajmy także z suszonych moreli, które można dodawać również do dań na słono. Kupujmy te bez dodatku siarki - poznacie je po tym, że będą mniej piękne i bardziej brązowe niż pomarańczowe.
Dzika róża
Trochę zapomniana, ale warta uwagi dzika róża zawiera kwercetynę, katechiny, witaminę C i E, karoten i likopen oraz błonnik. Ze względu na to bogactwo wartości odżywczych warto spożywać przetwory z dzikiej róży - konfitury, dżemy, soki i syropy, a z suszonych owoców można przygotowywać herbatki owocowe. Dzika róża sprawdzi się u osób z obniżoną odpornością, cierpiących na stany zapalne oraz o podwyższonym ryzyku zachorowania na miażdżycę.
Śliwki
Śliwki mają niski indeks glikemiczny, zawierają błonnik rozpuszczalny, niewielkie ilości żelaza i karotenoidów, bor, sorbitol (o działaniu lekko przeczyszczającym), przeciwutleniacze - zw. fenolowe i antocyjany. Śliwki pomagają w przypadku zaparć, spowalniają wchłanianie cukru, zwalczają wolne rodniki, pozytywnie wpływają na ciśnienie oraz mogą zmniejszać utratę masy kostnej. Śliwki jemy na surowo, jako dodatek do jogurtów, owsianek i sałatek. Robimy z nich przetwory - przeciery, soki, kompoty i powidła. Dobre są także śliwki suszone - kilka śliwek namoczonych w wodzie to domowy sposób na zaparcia. Dodajemy je też do mięs i wykorzystujemy do przygotowywania sosów. Miłośnicy słodkich deserów na pewno docenią śliwki jako dodatek do ciast i bułeczek.
Maliny i jeżyny
Maliny dostarczają potasu, żelaza i magnezu, witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Działają przeciwnowotworowo i protekcyjnie przeciw powstawaniu miażdżycy. Zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Znane jest przeciwgorączkowe, napotne i wykrztuśne działanie przetworów z malin, a także przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Wspierają one nasz układ odpornościowy i wspomagają leczenie przeziębień. W jeżynach stężenie przeciwutleniaczy jest bardo wysokie - świadczy o tym, ich ciemny, prawie czarny kolor. Poprawiają stan skóry, dobrze wpływają na oczy i krążenie. Maliny i jeżyny możemy jeść na surowo z jogurtem i orzechami. Dodawać do sałatek, owsianek, naleśników, omletów na słodko i wypieków. Można z nich także przygotowywać sosy do wytrawnych dań mięsnych. Szczególnie polecam przygotowywanie przetworów z malin, które z przyjemnością otworzymy w zimowe dni - warto robić soki, dżemy i konfitury z tych owoców.
Pigwa
Pigwa to nieco zapomniany owoc, chociaż często jest hodowana jako roślina ozdobna. Super mocą pigwy opiera się na zawartości błonnika (pektyny) i przeciwutleniaczy (fenole, katechiny i procyjanidyny ) oraz witaminy C. Niestety surowa pigwa jest dosyć kwaśna, dlatego spożywa się ją raczej w formie przetworów - konfitur, dżemów, przecierów czy nalewek. Przetwory te można wykorzystać do herbaty, naleśników czy deserów, a nawet do dań wytrawnych - kanapek z nabiałem czy mięs.