Placki z ziemniaków i cukinii
Placki ziemniaczane często kojarzą się nam z dzieciństwem. Wtedy zwykle jedliśmy je usmażone na patelni i na słodko - posypane cukrem. Smażenie nie jest jednak najzdrowszą formą obróbki dań, a spożycie cukru powinniśmy znacząco ograniczać. Dlatego proponuję inną wersję placków ziemniaczanych. Z tym przepisem przygotujesz wytrawne placki ziemniaczane z cukinią przeznaczone do upieczenia w piekarniku.
Wartość odżywcza w całości/ w porcji (2 placki):
- Energia: 1667 kcal / 333 kcal
- Białko: 64 g / 13 g
- Tłuszcze: 36 g / 7 g
- Węglowodany: 287 g / 57 g
Składniki na 10 porcji/placków:
- jaja kurze całe - 180 g
- ziemniaki - 600 g
- cukinia - 600 g
- płatki owsiane - 150 g
- mąka ziemniaczana - 50 g
- cebula - 105 g
- koper - 25 g
- czosnek surowy - 15 g
- oliwa z oliwek - 5 g
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i cukinię zetrzeć na tarce, cebulę podsmażyć na patelni. Ziemniaki i cukinię odsączyć z nadmiaru wody. Do startych ziemniaków i cukinii dodać cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną, jajka i koper. Wymieszać i uformować placki. Placki ułożyć na papierze do pieczenia zwilżonym oliwą z oliwek. Piec w 190 stopniach przez 25-35 minut, w połowie czasu przełożyć na drugą stronę. Wyjąć z piekarnika, gdy placki będą zarumienione. Podawać z odrobiną jogurtu naturalnego lub jogurtu kokosowego. Można także dodać łyżkę krojonych pomidorów i posypać szczypiorem.