Oponki i pączki pieczone z mąki pełnoziarnistej
W Tłusty Czwartek jemy je bez opamiętania, ale jeśli na co dzień dbacie o dietę, to w ten dzień spokojnie możecie zjeść pączka lub dwa bez wyrzutów sumienia. Proponuję jednak zamiast kupowania zgrzewki najtańszych wypieków z dyskontu, uraczyć się samodzielnie przygotowanymi pączkami w nieco zdrowszej wersji. Pączki pieczone będą zdecydowanie zdrowsze niż te smażone w głębokim tłuszczu, cukier możecie zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, a do ciasta użyć mąki pełnoziarnistej. Pamiętajcie tylko, że przeciętny pączek ma ponad 300 kcal, więc po słodkiej uczcie warto udać się na długi spacer - 1 pączek = 1 godzina spaceru.
Wolicie tradycyjne pączki czy oponki?
Mam przepisy na oba smakołyki. Polecam także przepis z Cookidoo dla posiadaczy Thermomixa. 👍
✅Marchewkowe oponki (6 sztuk)
70 g Ksylitol,
60 g Olej kokosowy,
1 szt. Jaja kurze całe,
90 g Mąka pszenna pełnoziarnista,
100 g Marchew,
1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia,
Gałka muszkatołowa, Cynamon do smaku, Szczypta soli.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Olej utrzeć z ksylitolem, dodać jajko i zmiksować na gładką masę. Marchew zetrzeć na tarce i wymieszać z masą. Mąkę przesiać z proszkiem i przyprawami i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy do oponek za pomocą szprycy lub łyżeczki (można też upiec w silikonowych foremkach do muffinek). Piec ok. 15 minut. Przed podaniem można udekorować np. gorzką czekoladę, wiórkami kokosowymi, sezamem lub orzechami. Oponki najlepiej wyciągać z formy po przestudzeniu.
✅Pełnoziarniste pączki (ok. 10 sztuk)
1 szt. Jaja kurze całe,
20 g Drożdże piekarskie świeże,
200 g Mąka pszenna pełnoziarnista (ok. 1 i 1/2 szklanki),
60 g Mąka pszenna (ok. 1/2 szklanki),
125 ml Mleko spożywcze 2% tłuszczu (1/2 szklanki),
5 g Cukier (1 płaska łyżeczka),
10 g Stewia lub ksylitol (1 łyżka lub do smaku),
Płatki migdałowe i gorzka czekolada (opcjonalnie – do dekoracji)
Mleko delikatnie podgrzać. Drożdże dokładnie wymieszać z mlekiem, cukrem i częścią mąki. Poczekać aż rozczyn zacznie rosnąć i dodać resztę składników. Dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Następnie ciasto rozwałkować (wysokość ok. 2 cm) i szklanką wyciąć pączki. Odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, pączki piec ok.15 minut. Udekorować i zjeść ze smakiem.
✅ Jeśli macie w dom Thermomix, to polecam przepis z nowej kolekcji na Tłusty Czwartek na pączki pieczone. https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r761840. W przepisie można cukier zastąpić ksylitolem, a zamiast lukru udekorować pączki cukrem pudrem zrobionym z ksylitolu lub erytrytolu.