Przejdź do głównej treści
Koszyk

Ogórki kiszone - przepis

Sezon na ogórki kiszone w pełni, warto więc zrobić je samodzielnie i cieszyć się tym zdrowym przysmakiem, gdy po lecie pozostanie jedynie wspomnienie. Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?

Ogórki kiszone - przepis

Sezon na ogórki kiszone w pełni, warto więc zrobić je samodzielnie i cieszyć się tym zdrowym przysmakiem, gdy po lecie pozostanie jedynie wspomnienie. Dlaczego warto jeść ogórki kiszone? Kiszonki pozytywnie wpływają na rozwój pożytecznych bakterii zasiedlających nasze jelita. Dostarczają substancji odżywczych wspierających wzrost bakterii kwasu mlekowego, które powinny gościć w naszych jelitach. Obniżają indeks glikemiczny posiłków, co oznacza, że poziom cukru we krwi podnosi się wolniej. Kisić możemy nie tylko ogórki i kapustę, ale także pomidory, rzodkiewki, jabłka, cebulę, brukselkę, kalafior czy nawet cytrusy. Jedyną wadą kiszonek jest wysoka zawartość soli, nie powinno się więc ich jeść zbyt często. Polecam Wam mój, sprawdzony i przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis na ogórki kiszone.

 Składniki:

  • 2 kg małych, twardych i najlepiej nie pękatych ogórków gruntowych
  • Duży pęczek kopru z baldachami
  • 2 małe główki czosnku
  • Kawałek korzenia kopru
  • Liście dębu i czarnej porzeczki
  • 4 łyżki soli kamiennej
  • 2 litry wrzątku

Będziesz potrzebować 1 dużego 4-litrowego słoja lub 4 mniejsze słoiki 1-litrowe. Jeśli używasz 4 słoików, podziel produkty na 4 części. Czas przygotowania - 30 minut. 

Przygotowanie

Ogórki umyj, chrzan, koper i liście opłucz. Czosnek podziel na ząbki, nie musisz ich obierać. Na dno słoja włóż część kopru, ząbków czosnku i liści. Następnie układaj ogórki w słoiku umieszczając je pionowo, upychaj je ciasno. Resztę dodatków ułóż na górze słoja. Następnie zalej ogórki wodą, w której wcześniej rozpuść 4 płaskie łyżki soli kamiennej. Woda powinna być gorąca i powinna przykrywać wszystkie ogórki. Dopilnuj by w słoju nie pozostały pęcherzyki powietrza. Zakręć szczelnie słój i odstaw ogórki na 3 dni w miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa, następnie odstaw je na około 14 dni do chłodniejszego miejsca. 

Wartość odżywcza w 100 g:

  •       Energia – 12 kcal
  •       Białko – 0,5 g
  •       Tłuszcz – 0,3 g
  •       Węglowodany 2,41 g


RELATED POSTS

Check out our cool recipes!
  • Jak odłączyć się zawodowo w święta i naprawdę odpocząć?

    W codziennym pędzie łatwo zapomnieć, jak istotny jest odpoczynek. Jeśli zauważasz u siebie potrzebę wzięcia głębokiego oddechu i odłączenia od zawodowych obowiązków, to znak, że Twoje ciało i umysł wołają o uwagę. Święta to doskonała okazja, by spróbować zrobić to w praktyce. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci w pełni wykorzystać ten czas i odzyskać równowagę.

    Czytaj całość
  • Czy grillowanie może być zdrowe?

    Jakie plany na majówkę? Część z Was ma ogródki lub działki i tylko czeka na piękne słońce, by rozpalić grilla i wrzucić coś na ruszt. Warto pamiętać, że grillować można także w domu na patelni grillowej lub w piekarniku i tutaj nie ważne czy na zewnątrz będzie słońce czy deszcz.

    Czytaj całość
  • Dieta w insulinooporności

    Insulinooporność, polegająca na uniewrażliwieniu naszych tkanek na działanie insuliny, dotyka coraz większej liczby osób. Najczęściej leczenie polega na stosowaniu diety złożonej z produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz podawaniu leków hipoglikemicznych, jak Metformina. Warto jednak bliżej przyjrzeć się metodzie radzenia sobie z tym problemem opierającej się głównie na diecie  i odpowiedniej strategii żywieniowej, które mają na celu przywrócenie tkankom wrażliwości na insulinę. 

    Czytaj całość
  • Acerola - co to jest i dlaczego warto?

    Ostatni raz chorowałam w roku 2019. Biegam na zewnątrz nawet przy bardzo niskiej temperaturze, również w czasie dużych mrozów, i kilka razy zdarzyło mi się przemarznąć. Czułam, że następnego dnia mogę obudzić się z przeziębieniem. W takich słabszych momentach wypijam dodatkową porcję soku z aceroli - już kilka razy udało mi się w ten sposób uniknąć przeziębienia. Oczywiście sok w niewielkich ilościach piję codziennie, a większą dawkę funduję sobie, gdy czuję, że coś mnie może próbować rozłożyć.

    Czytaj całość
  • Pączki pieczone z bananem

    Hej, hej, jak tam Tłusty Czwartek u Was? Ja planuję zjeść dwa normalne pączki i po prostu je spalić - jeden trening już zrobiony a po południu wybieram się na #PączkoBieg, więc pewnie uda się dziś spalić akurat tyle kcal, ile będą miały dodatkowe słodkości. Jeśli jednak wolicie zamiast kupnych przygotować swoje własne pączki podaję przepis na pączki pieczone z bananem.

    Czytaj całość
  • Pizza w wersji fit

    Ten tydzień będzie ciężki - dzisiaj Dzień Pizzy a w czwartek święto pączków i faworków. Jak tu nie przytyć za bardzo? Jeśli chodzi o pizzę, to polecam znacznie mniej kaloryczną alternatywę - zamiast tradycyjnego ciasta z mąki pszennej jako spodu używamy po prostu placka orkiszowo-owsianego. Można kupić gotowe tortille orkiszowo-owsiane (ja tak zrobiłam w weekend z braku czasu) lub przygotować ciasto samemu.

    Czytaj całość
  • Ciasto marchewkowe

    Wczoraj Dzień Naleśników, a dzisiaj Dzień Ciasta Marchewkowego. Mam dla Was zdrowy przepis na ten przysmak - może w weekend uda mi się upiec, bo dzisiaj to na pewno nie dam rady.
    Czytaj całość
  • Camembert zapiekany w boczku

    Jeszcze z czasów odchudzania został mi zwyczaj jedzenia śniadań białko-tłuszczowych, które dają energię i poczucie sytości na długie godziny.
    Jednym z moich ulubionych jest ser camembert zapiekany w boczku podany z jakimś warzywem.
    Czytaj całość