Korzenne ciasteczka pełnoziarniste
Korzenne ciasteczka, które dostaniemy w sklepie są stosunkowo drogie a do tego często zawierają olej palmowy, którego powinniśmy unikać, dlatego warto te świąteczne przysmaki przygotować samemu. Zyskamy tańszą i zdrowszą wersję i dodatkowo miło spędzimy czas, wycinając i samodzielnie dekorując pierniczki.
Składniki:
250 g Mąka pszenna pełnoziarnista
90 g Ksylitol
30 g Miód pszczeli
120 g Masło
1 szt. Jaja kurze całe
Cynamon, gałka muszkatołowa, anyż, goździki tarte
Przygotowanie:
Składniki wymieszać i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodowce przez ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyciąć ciasteczka o dowolnym kształcie. Piec w 200 stopniach ok, 10 minut. Pierniczki możemy ozdobić domowym lukrem z oleju kokosowego połączonego z miodem akacjowym.