Kompot z suszu
Święta bez kompotu z suszu? Niemożliwe! Łapcie przepis.
Składniki:
- 500 g - suszone jabłka
- 500 g - suszone gruszki
- 100 g - pomarańcza (będzie nam potrzebna tylko skórka)
- 70 g - cytryna
- 50 g - suszone śliwki
- 10 g - ksylitol
- Goździki, cynamon.
Przygotowanie:
Owoce suszone wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, moczymy przez około 30 minut. Dodajemy skórkę z pomarańczy i goździki. Następnie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy ksylitol. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, tak żeby owoce zmiękły, ale się nie rozpadały. Doprawiamy sokiem z cytryny i cynamonem, można także dodać sok z oskórowanej pomarańczy - według własnych upodobań. Kompot odstawiamy na kilka godzin.