Przejdź do głównej treści
Koszyk

Kiedy udać się do dietetyka?

Kiedy warto udać się do dietetyka, czego się spodziewać i jak się przygotować? Jak wygląda pierwsza wizyta i dalsza współpraca?

Kiedy udać się do dietetyka?

Kiedy udać się do dietetyka?

Kiedy warto udać się do dietetyka, czego się spodziewać i jak się przygotować? Jak wygląda pierwsza wizyta i dalsza współpraca?

Z jakimi problemami warto udać się do dietetyka?

Pacjenci zgłaszają się do dietetyka najczęściej w dwóch sytuacjach: gdy mają nadwagę lub walczą z otyłością albo skierowani przez lekarza, gdy stwierdza się u nich choroby dietozależne, czyli mające związek z tym, co jemy.  W ostatnich latach rośnie świadomość społeczna na temat tego, jak istotną rolę dla zdrowia i dobrostanu człowieka odgrywa żywienie, stąd w gabinetach dietetyków coraz częściej goszczą także osoby zdrowe i szczupłe, która chcą zmienić lub wypracować właściwe nawyki żywieniowe. W związku z ostatnią falą otyłości u dzieci, mamy też do czynienia z rodzicami przyprowadzającymi na wizytę swoje pociechy. Bardzo polecam, by nie bać się dietetyka i udać się na wizytę jak najwcześniej – nie czekać, aż nadwaga przerodzi się w otyłość a niepokojące objawy w chorobę. Nie polecam także samodzielnych eksperymentów z dietami z internetu czy „cudownymi” środkami odchudzającymi – stawką jest nasze zdrowie, warto więc skonsultować się ze specjalistą i mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy.

Czego można spodziewać się po współpracy z dietetykiem?

Decydując się na współpracę z dietetykiem warto nastawić się na działanie długofalowe. Zwykle jednorazowa wizyta nie jest wystarczająca, by osiągnąć zamierzone cele czy trwale zmienić nawyki żywieniowe. W moim gabinecie pracuję z pacjentami w oparciu o kilka metod. Pierwszą z nich są szczegółowo rozpisane jadłospisy na 14 dni – to metoda dobra dla osób, które lubią mieć wszystko dokładnie zaplanowane i wolą stosować się do konkretnych wytycznych niż improwizować. Drugi sposób to praca w oparciu o piramidę żywieniową, gdzie uczę pacjenta, jak samodzielnie komponować posiłki z wartościowych produktów dobieranych odpowiednich proporcjach. Trzecia metoda to cykl spotkań edukacyjnych, w trakcie których omawiamy najważniejsze kwestie związane z budowaniem zdrowych nawyków żywieniowych. Jak widać, każdy znajdzie formę współpracy najlepiej dostosowaną do jego potrzeb i możliwości.

Jak przygotować się do wizyty u dietetyka i co ze sobą zabrać?

Na pewno warto wziąć ze sobą aktualne posiadane wyniki badań - morfologia, profil lipidowy, glukoza, hormony tarczycy lub inne specjalistyczne badania w zależności od ewentualnego schorzenia. Na spotkaniu wykonany zostanie profesjonalny pomiar masy i składu ciała bez konieczności zdejmowania ubrań. Pomiaru dokonujemy stając na urządzeniu bosymi stopami, warto więc to uwzględnić kompletując garderobę przed wizytą. Pomiaru nie powinno się wykonywać w ciągu 3 godzin od posiłku, wypiciu dużej ilości płynów czy intensywnego wysiłku fizycznego. Pomiarów nie wykonujemy u kobiet ciężarnych oraz osób ze stymulatorem serca. Warto także przed wizytą spisać sobie wszystkie problemy, wątpliwości i pytania, które chce się zadać dietetykowi. Dodatkowo większość dietetyków przed wizytą wysyła pacjentowi formularz żywieniowy, który pacjent powinien wypełniać przez kilka kolejnych dni, zapisując wszystko, co je i pije. Dzięki temu łatwiej będzie przeanalizować dotychczasowe nawyki żywieniowe i wyłapać zarówno pozytywy, jak i negatywy, nad którymi będziecie wspólnie pracować.

Jak przebiega pierwsza wizyta i dalsza współpraca?

Wizyta rozpoczyna się od rozmowy na temat przyczyny, która sprowadziła pacjenta do gabinetu i analizy jego przeszłej i obecnej sytuacji. Następnie przeprowadzany jest szczegółowy wywiad zdrowotno-żywieniowy, w trakcie którego pytamy o stan zdrowia, choroby, aktywność fizyczną oraz nawyki i preferencje żywieniowe. Kolejny element to badanie na analizatorze składu ciała, dzięki któremu poznajmy wagę pacjenta, procentowy udział tkanki tłuszczowej, wagę tkanki mięśniowej, poziom tłuszczu trzewnego i inne istotne parametry. Na koniec wspólnie ustalamy cel współpracy i określamy plan dalszego działania. Taka wizyta trwa około 60 minut. Jeśli pacjent zdecyduje się na dalszą współpracę, po wizycie przygotowywany jest dla niego jadłospis na 14 dni, który może on odebrać osobiście lub otrzymać na adres mailowy lub konto w specjalnej aplikacji. Po 10 dniach od rozpoczęcia stosowania jadłospisu umawiamy się na 30-minutową wizytę kontrolą, w trakcie, której omawiamy wrażenia i doświadczenia pacjenta i analizujemy osiągnięte rezultaty. Jeśli współpraca jest kontynuowana, pacjent otrzymuje kolejny jadłospis na 14 dni.

Zapisz się na konsultację dietetyczną:

Kamila Górecka-Kirwiel

tel. +48 578282445

e-mail: ostroda@mojdietetyk.pl

ul. Grunwaldzka 43, 140-100 Ostróda

Strona www: https://mojdietetyk.pl/placowki/ostroda

Zapisy online: https://mojdietetyk.pl/zespol/dietetycy/kamila-gorecka-kirwiel.html#visit

RELATED POSTS

Check out our cool recipes!
  • Jak odłączyć się zawodowo w święta i naprawdę odpocząć?

    W codziennym pędzie łatwo zapomnieć, jak istotny jest odpoczynek. Jeśli zauważasz u siebie potrzebę wzięcia głębokiego oddechu i odłączenia od zawodowych obowiązków, to znak, że Twoje ciało i umysł wołają o uwagę. Święta to doskonała okazja, by spróbować zrobić to w praktyce. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci w pełni wykorzystać ten czas i odzyskać równowagę.

    Czytaj całość
  • Czy grillowanie może być zdrowe?

    Jakie plany na majówkę? Część z Was ma ogródki lub działki i tylko czeka na piękne słońce, by rozpalić grilla i wrzucić coś na ruszt. Warto pamiętać, że grillować można także w domu na patelni grillowej lub w piekarniku i tutaj nie ważne czy na zewnątrz będzie słońce czy deszcz.

    Czytaj całość
  • Dieta w insulinooporności

    Insulinooporność, polegająca na uniewrażliwieniu naszych tkanek na działanie insuliny, dotyka coraz większej liczby osób. Najczęściej leczenie polega na stosowaniu diety złożonej z produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz podawaniu leków hipoglikemicznych, jak Metformina. Warto jednak bliżej przyjrzeć się metodzie radzenia sobie z tym problemem opierającej się głównie na diecie  i odpowiedniej strategii żywieniowej, które mają na celu przywrócenie tkankom wrażliwości na insulinę. 

    Czytaj całość
  • Acerola - co to jest i dlaczego warto?

    Ostatni raz chorowałam w roku 2019. Biegam na zewnątrz nawet przy bardzo niskiej temperaturze, również w czasie dużych mrozów, i kilka razy zdarzyło mi się przemarznąć. Czułam, że następnego dnia mogę obudzić się z przeziębieniem. W takich słabszych momentach wypijam dodatkową porcję soku z aceroli - już kilka razy udało mi się w ten sposób uniknąć przeziębienia. Oczywiście sok w niewielkich ilościach piję codziennie, a większą dawkę funduję sobie, gdy czuję, że coś mnie może próbować rozłożyć.

    Czytaj całość
  • Pączki pieczone z bananem

    Hej, hej, jak tam Tłusty Czwartek u Was? Ja planuję zjeść dwa normalne pączki i po prostu je spalić - jeden trening już zrobiony a po południu wybieram się na #PączkoBieg, więc pewnie uda się dziś spalić akurat tyle kcal, ile będą miały dodatkowe słodkości. Jeśli jednak wolicie zamiast kupnych przygotować swoje własne pączki podaję przepis na pączki pieczone z bananem.

    Czytaj całość
  • Pizza w wersji fit

    Ten tydzień będzie ciężki - dzisiaj Dzień Pizzy a w czwartek święto pączków i faworków. Jak tu nie przytyć za bardzo? Jeśli chodzi o pizzę, to polecam znacznie mniej kaloryczną alternatywę - zamiast tradycyjnego ciasta z mąki pszennej jako spodu używamy po prostu placka orkiszowo-owsianego. Można kupić gotowe tortille orkiszowo-owsiane (ja tak zrobiłam w weekend z braku czasu) lub przygotować ciasto samemu.

    Czytaj całość
  • Ciasto marchewkowe

    Wczoraj Dzień Naleśników, a dzisiaj Dzień Ciasta Marchewkowego. Mam dla Was zdrowy przepis na ten przysmak - może w weekend uda mi się upiec, bo dzisiaj to na pewno nie dam rady.
    Czytaj całość
  • Camembert zapiekany w boczku

    Jeszcze z czasów odchudzania został mi zwyczaj jedzenia śniadań białko-tłuszczowych, które dają energię i poczucie sytości na długie godziny.
    Jednym z moich ulubionych jest ser camembert zapiekany w boczku podany z jakimś warzywem.
    Czytaj całość