Kapusta pak choi pełna smaków i aromatów
Pak choi jest chińskim kuzynem naszych rodzimych warzyw kapustnych. Jest źródłem antyoksydantów, witaminy K, witamin z grupy B, a także potasu, cynku, fosforu, manganu, miedzi, wapnia, selenu i sodu. Jej zaletą jest także niska kaloryczność. Pak choi często spotyka się w naszych sklepach, jednak nie wszyscy wiedzą, jak ją przygotować. Jeśli przyrządzicie ją według poniższego przepisu, wyczarujecie danie, które przeniesie Wasze kubki smakowe wprost do Azji.
Składnik na 2 porcje:
- kapusta chińska pak-choi - 880 g (2 sztuki)
- imbir świeży - 20 g
- papryka hot chilli - 20 g (1 sztuka)
- cebula - 50 g (½ cebuli)
- czosnek - 10 g (2 ząbki)
- sos sojowy - 40 g
- konfitura bez cukru (najlepiej figowa) - 30 g
- olej sezamowy - 10 g (może być także oliwa z oliwek)
- chleb żytni razowy - 105 g (4 kromki)
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z olejem sezamowym. Dodać czosnek, imbir, papryczkę chilli i chwilę przesmażyć. Dodać przekrojone na pół kapusty. Polać sosem sojowym i dusić pod przykryciem do czasu, aż kapusta zmięknie (około 10 minut). Na koniec dodać konfiturę (najlepiej figową) i wymieszać. Serwować z pieczywem.
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza:
Całość / Porcja
Energia - 506 kcal / 253 kcal
Białko - 19 g / 9,5 g
Tłuszcze - 13 g / 6,5 g
Węglowodany - 86 g / 43 g