Przejdź do głównej treści
Koszyk

Kapusta pak choi pełna smaków i aromatów

Pak choi jest chińskim kuzynem naszych rodzimych warzyw kapustnych. Jest źródłem antyoksydantów, witaminy K, witamin z grupy B, a także potasu, cynku, fosforu, manganu, miedzi, wapnia, selenu i sodu. Jej zaletą jest także niska kaloryczność. Pak choi często spotyka się w naszych sklepach, jednak nie wszyscy wiedzą, jak ją przygotować. Jeśli przyrządzicie ją według poniższego przepisu, wyczarujecie danie, które przeniesie Wasze kubki smakowe wprost do Azji. 

Kapusta pak choi pełna smaków i aromatów

Pak choi jest chińskim kuzynem naszych rodzimych warzyw kapustnych. Jest źródłem antyoksydantów, witaminy K, witamin z grupy B, a także potasu, cynku, fosforu, manganu, miedzi, wapnia, selenu i sodu. Jej zaletą jest także niska kaloryczność. Pak choi często spotyka się w naszych sklepach, jednak nie wszyscy wiedzą, jak ją przygotować. Jeśli przyrządzicie ją według poniższego przepisu, wyczarujecie danie, które przeniesie Wasze kubki smakowe wprost do Azji. 

Składnik na 2 porcje: 

  • kapusta chińska pak-choi - 880 g (2 sztuki) 
  • imbir świeży - 20 g
  • papryka hot chilli - 20 g (1 sztuka) 
  • cebula - 50 g (½ cebuli)
  • czosnek - 10 g (2 ząbki) 
  • sos sojowy - 40 g 
  • konfitura bez cukru (najlepiej figowa) - 30 g
  • olej sezamowy - 10 g (może być także oliwa z oliwek) 
  • chleb żytni razowy - 105 g (4 kromki)

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z olejem sezamowym. Dodać czosnek, imbir, papryczkę chilli i chwilę przesmażyć. Dodać przekrojone na pół kapusty. Polać sosem sojowym i dusić pod przykryciem do czasu, aż kapusta zmięknie (około 10 minut). Na koniec dodać konfiturę (najlepiej figową) i wymieszać. Serwować z pieczywem. 

Czas przygotowania: 20 minut

Wartość odżywcza: 

        Całość / Porcja

Energia - 506 kcal / 253 kcal

Białko - 19 g / 9,5 g

Tłuszcze - 13 g / 6,5 g

Węglowodany - 86 g / 43 g

RELATED POSTS

Check out our cool recipes!
  • Jak odłączyć się zawodowo w święta i naprawdę odpocząć?

    W codziennym pędzie łatwo zapomnieć, jak istotny jest odpoczynek. Jeśli zauważasz u siebie potrzebę wzięcia głębokiego oddechu i odłączenia od zawodowych obowiązków, to znak, że Twoje ciało i umysł wołają o uwagę. Święta to doskonała okazja, by spróbować zrobić to w praktyce. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci w pełni wykorzystać ten czas i odzyskać równowagę.

    Czytaj całość
  • Czy grillowanie może być zdrowe?

    Jakie plany na majówkę? Część z Was ma ogródki lub działki i tylko czeka na piękne słońce, by rozpalić grilla i wrzucić coś na ruszt. Warto pamiętać, że grillować można także w domu na patelni grillowej lub w piekarniku i tutaj nie ważne czy na zewnątrz będzie słońce czy deszcz.

    Czytaj całość
  • Dieta w insulinooporności

    Insulinooporność, polegająca na uniewrażliwieniu naszych tkanek na działanie insuliny, dotyka coraz większej liczby osób. Najczęściej leczenie polega na stosowaniu diety złożonej z produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz podawaniu leków hipoglikemicznych, jak Metformina. Warto jednak bliżej przyjrzeć się metodzie radzenia sobie z tym problemem opierającej się głównie na diecie  i odpowiedniej strategii żywieniowej, które mają na celu przywrócenie tkankom wrażliwości na insulinę. 

    Czytaj całość
  • Acerola - co to jest i dlaczego warto?

    Ostatni raz chorowałam w roku 2019. Biegam na zewnątrz nawet przy bardzo niskiej temperaturze, również w czasie dużych mrozów, i kilka razy zdarzyło mi się przemarznąć. Czułam, że następnego dnia mogę obudzić się z przeziębieniem. W takich słabszych momentach wypijam dodatkową porcję soku z aceroli - już kilka razy udało mi się w ten sposób uniknąć przeziębienia. Oczywiście sok w niewielkich ilościach piję codziennie, a większą dawkę funduję sobie, gdy czuję, że coś mnie może próbować rozłożyć.

    Czytaj całość
  • Pączki pieczone z bananem

    Hej, hej, jak tam Tłusty Czwartek u Was? Ja planuję zjeść dwa normalne pączki i po prostu je spalić - jeden trening już zrobiony a po południu wybieram się na #PączkoBieg, więc pewnie uda się dziś spalić akurat tyle kcal, ile będą miały dodatkowe słodkości. Jeśli jednak wolicie zamiast kupnych przygotować swoje własne pączki podaję przepis na pączki pieczone z bananem.

    Czytaj całość
  • Pizza w wersji fit

    Ten tydzień będzie ciężki - dzisiaj Dzień Pizzy a w czwartek święto pączków i faworków. Jak tu nie przytyć za bardzo? Jeśli chodzi o pizzę, to polecam znacznie mniej kaloryczną alternatywę - zamiast tradycyjnego ciasta z mąki pszennej jako spodu używamy po prostu placka orkiszowo-owsianego. Można kupić gotowe tortille orkiszowo-owsiane (ja tak zrobiłam w weekend z braku czasu) lub przygotować ciasto samemu.

    Czytaj całość
  • Ciasto marchewkowe

    Wczoraj Dzień Naleśników, a dzisiaj Dzień Ciasta Marchewkowego. Mam dla Was zdrowy przepis na ten przysmak - może w weekend uda mi się upiec, bo dzisiaj to na pewno nie dam rady.
    Czytaj całość
  • Camembert zapiekany w boczku

    Jeszcze z czasów odchudzania został mi zwyczaj jedzenia śniadań białko-tłuszczowych, które dają energię i poczucie sytości na długie godziny.
    Jednym z moich ulubionych jest ser camembert zapiekany w boczku podany z jakimś warzywem.
    Czytaj całość