Jakie makarony najlepiej wybierać?
Dzisiaj obchodzimy Dzień Spaghetti, jeśli kochacie to danie, może zainteresuje Was temat makaronów w ogóle.
Najlepiej kupować makarony z semoliny, czyli mąki z pszenicy durum. Taki makaron wytwarzany jest jedynie z mąki i wody. Jest ciemniejszy i twardszy niż tradycyjne makarony z mąki pszennej, które dodatkowo zawierają jajka.
Najzdrowsze są makarony pełnoziarniste, makaron gryczany, żytni, z ciecierzycy, fasoli.
Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, warto gotować al dente - informacje o czasie gotowania do uzyskaniu tego efektu znajdziecie zwykle na opakowaniu.
Dobry makaron stanowi doskonałe źródło witamin grupy B, magnezu, cynku i żelaza, a także ma dużo błonnika.
Na rynku dostępne są też makarony z dodatkiem amarantusa, warto zwrócić na nie uwagę :-)
Smacznego! <3