Przejdź do głównej treści
Koszyk

Dieta tęczowa - na czym polega?

Dietę tęczową opracowała dr inż. Agnieszka Leciejewska.To tygodniowy jadłospis, który polega na spożywaniu każdego dnia produktów w jednym kolorze. W ten sposób tygodniowe menu tworzy kolorową tęczę

  • dodano: 19-07-2022
  • w kategorii Dieta

Dieta tęczowa - na czym polega?

Dietę tęczową opracowała dr inż. Agnieszka Leciejewska.To tygodniowy jadłospis, który polega na spożywaniu każdego dnia produktów w jednym kolorze. W ten sposób tygodniowe menu tworzy kolorową tęczę. 🥕🍅🍊🥝🍍🥥🍆🌶 Dieta opiera się przede wszystkim na  spożywaniu warzyw i owoców. Całodniowy jadłospis uzupełniamy chudym mięsem i rybami oraz pełnoziarnistymi produktami zbożowymi. Włączamy także produkty mleczne - raz dziennie. Do tego należy pić minimum 8 szklanek płynów.

 

➕ Zaletami diety są: różnorodność, duża zawartość błonnika, składników mineralnych, witamin i antyoksydantów. Spożycie dużej ilości błonnika i wody daje poczucie sytości, co pomaga powstrzymać apetyt. 

➕ Jej kolejnym atutem jest to, że wymusza ona włączenie do dziennego menu sporej porcji warzyw i owoców, z czym często mamy problem. Dzięki niej możemy odkryć warzywa i owoce do tej pory nam nie znane lub bardzo rzadko goszczące na naszych talerzach. 

➖ Problematyczna jest jednak kaloryczność diety tęczowej i rozkład makroskładników. Jedząc głównie warzywa i owoce możemy nie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości energii oraz makroskładników - zwłaszcza białka i tłuszczów.  

✅ Jeśli spodoba nam się kolorowa tęcza na talerzu, zawsze możemy dodawać do posiłków więcej warzyw i owoców, dbając jednak o dostosowaną do naszych potrzeb kaloryczność diety i zapewniając odpowiednią podaż białka, tłuszczów i węglowodanów.

RELATED POSTS

Check out our cool recipes!
  • Jak odłączyć się zawodowo w święta i naprawdę odpocząć?

    W codziennym pędzie łatwo zapomnieć, jak istotny jest odpoczynek. Jeśli zauważasz u siebie potrzebę wzięcia głębokiego oddechu i odłączenia od zawodowych obowiązków, to znak, że Twoje ciało i umysł wołają o uwagę. Święta to doskonała okazja, by spróbować zrobić to w praktyce. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci w pełni wykorzystać ten czas i odzyskać równowagę.

    Czytaj całość
  • Czy grillowanie może być zdrowe?

    Jakie plany na majówkę? Część z Was ma ogródki lub działki i tylko czeka na piękne słońce, by rozpalić grilla i wrzucić coś na ruszt. Warto pamiętać, że grillować można także w domu na patelni grillowej lub w piekarniku i tutaj nie ważne czy na zewnątrz będzie słońce czy deszcz.

    Czytaj całość
  • Dieta w insulinooporności

    Insulinooporność, polegająca na uniewrażliwieniu naszych tkanek na działanie insuliny, dotyka coraz większej liczby osób. Najczęściej leczenie polega na stosowaniu diety złożonej z produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz podawaniu leków hipoglikemicznych, jak Metformina. Warto jednak bliżej przyjrzeć się metodzie radzenia sobie z tym problemem opierającej się głównie na diecie  i odpowiedniej strategii żywieniowej, które mają na celu przywrócenie tkankom wrażliwości na insulinę. 

    Czytaj całość
  • Acerola - co to jest i dlaczego warto?

    Ostatni raz chorowałam w roku 2019. Biegam na zewnątrz nawet przy bardzo niskiej temperaturze, również w czasie dużych mrozów, i kilka razy zdarzyło mi się przemarznąć. Czułam, że następnego dnia mogę obudzić się z przeziębieniem. W takich słabszych momentach wypijam dodatkową porcję soku z aceroli - już kilka razy udało mi się w ten sposób uniknąć przeziębienia. Oczywiście sok w niewielkich ilościach piję codziennie, a większą dawkę funduję sobie, gdy czuję, że coś mnie może próbować rozłożyć.

    Czytaj całość
  • Pączki pieczone z bananem

    Hej, hej, jak tam Tłusty Czwartek u Was? Ja planuję zjeść dwa normalne pączki i po prostu je spalić - jeden trening już zrobiony a po południu wybieram się na #PączkoBieg, więc pewnie uda się dziś spalić akurat tyle kcal, ile będą miały dodatkowe słodkości. Jeśli jednak wolicie zamiast kupnych przygotować swoje własne pączki podaję przepis na pączki pieczone z bananem.

    Czytaj całość
  • Pizza w wersji fit

    Ten tydzień będzie ciężki - dzisiaj Dzień Pizzy a w czwartek święto pączków i faworków. Jak tu nie przytyć za bardzo? Jeśli chodzi o pizzę, to polecam znacznie mniej kaloryczną alternatywę - zamiast tradycyjnego ciasta z mąki pszennej jako spodu używamy po prostu placka orkiszowo-owsianego. Można kupić gotowe tortille orkiszowo-owsiane (ja tak zrobiłam w weekend z braku czasu) lub przygotować ciasto samemu.

    Czytaj całość
  • Ciasto marchewkowe

    Wczoraj Dzień Naleśników, a dzisiaj Dzień Ciasta Marchewkowego. Mam dla Was zdrowy przepis na ten przysmak - może w weekend uda mi się upiec, bo dzisiaj to na pewno nie dam rady.
    Czytaj całość
  • Camembert zapiekany w boczku

    Jeszcze z czasów odchudzania został mi zwyczaj jedzenia śniadań białko-tłuszczowych, które dają energię i poczucie sytości na długie godziny.
    Jednym z moich ulubionych jest ser camembert zapiekany w boczku podany z jakimś warzywem.
    Czytaj całość