Dieta tęczowa - na czym polega?
Dietę tęczową opracowała dr inż. Agnieszka Leciejewska.To tygodniowy jadłospis, który polega na spożywaniu każdego dnia produktów w jednym kolorze. W ten sposób tygodniowe menu tworzy kolorową tęczę. 🥕🍅🍊🥝🍍🥥🍆🌶 Dieta opiera się przede wszystkim na spożywaniu warzyw i owoców. Całodniowy jadłospis uzupełniamy chudym mięsem i rybami oraz pełnoziarnistymi produktami zbożowymi. Włączamy także produkty mleczne - raz dziennie. Do tego należy pić minimum 8 szklanek płynów.
➕ Zaletami diety są: różnorodność, duża zawartość błonnika, składników mineralnych, witamin i antyoksydantów. Spożycie dużej ilości błonnika i wody daje poczucie sytości, co pomaga powstrzymać apetyt.
➕ Jej kolejnym atutem jest to, że wymusza ona włączenie do dziennego menu sporej porcji warzyw i owoców, z czym często mamy problem. Dzięki niej możemy odkryć warzywa i owoce do tej pory nam nie znane lub bardzo rzadko goszczące na naszych talerzach.
➖ Problematyczna jest jednak kaloryczność diety tęczowej i rozkład makroskładników. Jedząc głównie warzywa i owoce możemy nie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości energii oraz makroskładników - zwłaszcza białka i tłuszczów.
✅ Jeśli spodoba nam się kolorowa tęcza na talerzu, zawsze możemy dodawać do posiłków więcej warzyw i owoców, dbając jednak o dostosowaną do naszych potrzeb kaloryczność diety i zapewniając odpowiednią podaż białka, tłuszczów i węglowodanów.