Produkty ograniczające wchłanianie żelaza
Najważniejszą i najczęstszą przyczyną niedokrwistości na tle żywieniowym jest niedobór żelaza w diecie, czyli pierwiastka wchodzącego w skład hemu, który tworzy hemoglobinę.
✅ Żelazo hemowe, czyli pochodzące z produktów zwierzęcych wchłania się w 15-20%, a żelazo niehemowe obecne w produktach roślinnych tylko w 1-10%.
✅ Obecność witaminy C zwiększa wchłanianie żelaza - warto łączyć mięso i warzywa lub owoce w jednym posiłku.
Są składniki diety, które zmniejszają wchłanialność żelaza:
✅ błonnik pokarmowy - obecny m.in. w pełnoziarnistych produktach zbożowych,
✅ fityniany - zawarte m.in. w orzechach i roślinach strączkowych,
✅ szczawiany - zawarte m.in. w szczawiu, szpinaku, rabarbarze,
✅ taniny - zawarte w m.in. w herbacie, kawie, czekoladzie,
✅ wapń - zawarty m.in. w mleku i produktach mlecznych,
✅ miedź - zawarta m.in. w w orzechach i roślinach strączkowych,
✅ cynk - zawarty m.in. w roślinach strączkowych i serach żółtych.
Dlatego warto pamiętać o tym, by nie łączyć powyższych produktów, które utrudniają wchłanianie żelaza z tymi, które są jego dobrym źródłem:
✅ Posiłków mięsnych nie popijaj herbatą lub kawą.
✅ Nie łącz mleka i jego przetworów z mięsem.
✅ Warzyw i owoców nie poddawaj działaniu wysokiej temperatury, gdyż tracona jest wtedy witamina C, która zwiększa wchłanianie żelaza.
✅ Uważaj na produkty zawierające szczawiany - ogranicz ich spożycie (szczaw, szpinak, czekolada, kakao, rabarbar).
✅ Spożywaj duże ilości chudego czerwonego mięsa (wołowina, cielęcina, królik, wędliny wołowe, cielęce), które są źródłem żelaza i witaminy B12.