Przejdź do głównej treści
Koszyk

Ferrytyna - jak podnieść jej poziom dietą?

Ferrytyna to białko, które występuje przede wszystkim w wątrobie, szpiku kostnym oraz śledzionie i stanowi nasz wewnętrzny magazyn żelaza. Chroni nas ona przed niekorzystnym wpływem jego nadmiaru oraz zabezpiecza na wypadek zwiększonego zapotrzebowania na nie. Poziom ferrytyny jest najbardziej wiarygodnym parametrem pozwalającym stwierdzić, czy cierpimy na niedobór żelaza. 

  • dodano: 19-07-2022
  • w kategorii Dieta

Ferrytyna - jak podnieść jej poziom dietą?

Ferrytyna to białko, które występuje przede wszystkim w wątrobie, szpiku kostnym oraz śledzionie i stanowi nasz wewnętrzny magazyn żelaza. Chroni nas ona przed niekorzystnym wpływem jego nadmiaru oraz zabezpiecza na wypadek zwiększonego zapotrzebowania na nie. Poziom ferrytyny jest najbardziej wiarygodnym parametrem pozwalającym stwierdzić, czy cierpimy na niedobór żelaza. 

Aby podnieść poziom ferrytyny za pomocą diety należy spożywać produkty bogate w żelazo  - zawłaszcza hemowe, pochodzenia zwierzęcego, które jest o wiele lepiej przyswajalne niż żelazo niehemowe, pochodzenia roślinnego. 

✅ Produkty bogate w żelazo: 

  ▶ żółtka jaj

  ▶ podroby (zwłaszcza wątroba wieprzowa) 

  ▶ wołowina, wieprzowina, cielęcina, drób

  ▶ ryby (zwłaszcza pikling, śledź i sardynka)

  ▶ fasola, soczewica, soja i groch

  ▶ ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, pęczak

  ▶ płatki i otręby (owsiane, jęczmienne i żytnie)

  ▶ orzechy (laskowe, włoskie, arachidowe, pistacje) 

  ▶ pestki dyni, słonecznik, nasiona chia, mak, sezam

  ▶ owoce i warzywa (porzeczki, poziomki, maliny, awokado, suszone owoce, burak, groszek zielony, koper, pietruszka, por, szczaw, szpinak, brokułu, brukselka, fasolka szparagowa) 

 

✅ Warto pamiętać, że przyswajalność żelaza większa obecność witaminy C, dlatego dietę warto uzupełniać świeżymi warzywami i owocami. 

✅ Wchłanianie żelaza hamują: taniny zawarte w kawie i herbacie i czekoladzie, wapń pochodzący z nabiału, miedź znajdującą się np. w orzechach, cynk pochodzący z m.in. roślin strączkowych i żółtych serów, czerwone wino, błonnik, szczawiany obecne m.in. w szczawiu i szpinaku oraz fityniany, w które obfitują m.n. orzechy i rośliny strączkowe. Dlatego też powyższych produktów nie powinniśmy łączyć z tymi, które są dobrym źródłem żelaza. 

Suplementacji żelazem nie należy wprowadzać samemu, gdyż nadmiar tego pierwiastka jest dla organizmu równie niebezpieczny jak jego niedobór. Dlatego ewentualne przyjmowanie preparatów zawierających żelazo należy zawsze konsultować z lekarzem. 

 

 

RELATED POSTS

Check out our cool recipes!
  • Jak odłączyć się zawodowo w święta i naprawdę odpocząć?

    W codziennym pędzie łatwo zapomnieć, jak istotny jest odpoczynek. Jeśli zauważasz u siebie potrzebę wzięcia głębokiego oddechu i odłączenia od zawodowych obowiązków, to znak, że Twoje ciało i umysł wołają o uwagę. Święta to doskonała okazja, by spróbować zrobić to w praktyce. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci w pełni wykorzystać ten czas i odzyskać równowagę.

    Czytaj całość
  • Czy grillowanie może być zdrowe?

    Jakie plany na majówkę? Część z Was ma ogródki lub działki i tylko czeka na piękne słońce, by rozpalić grilla i wrzucić coś na ruszt. Warto pamiętać, że grillować można także w domu na patelni grillowej lub w piekarniku i tutaj nie ważne czy na zewnątrz będzie słońce czy deszcz.

    Czytaj całość
  • Dieta w insulinooporności

    Insulinooporność, polegająca na uniewrażliwieniu naszych tkanek na działanie insuliny, dotyka coraz większej liczby osób. Najczęściej leczenie polega na stosowaniu diety złożonej z produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz podawaniu leków hipoglikemicznych, jak Metformina. Warto jednak bliżej przyjrzeć się metodzie radzenia sobie z tym problemem opierającej się głównie na diecie  i odpowiedniej strategii żywieniowej, które mają na celu przywrócenie tkankom wrażliwości na insulinę. 

    Czytaj całość
  • Acerola - co to jest i dlaczego warto?

    Ostatni raz chorowałam w roku 2019. Biegam na zewnątrz nawet przy bardzo niskiej temperaturze, również w czasie dużych mrozów, i kilka razy zdarzyło mi się przemarznąć. Czułam, że następnego dnia mogę obudzić się z przeziębieniem. W takich słabszych momentach wypijam dodatkową porcję soku z aceroli - już kilka razy udało mi się w ten sposób uniknąć przeziębienia. Oczywiście sok w niewielkich ilościach piję codziennie, a większą dawkę funduję sobie, gdy czuję, że coś mnie może próbować rozłożyć.

    Czytaj całość
  • Pączki pieczone z bananem

    Hej, hej, jak tam Tłusty Czwartek u Was? Ja planuję zjeść dwa normalne pączki i po prostu je spalić - jeden trening już zrobiony a po południu wybieram się na #PączkoBieg, więc pewnie uda się dziś spalić akurat tyle kcal, ile będą miały dodatkowe słodkości. Jeśli jednak wolicie zamiast kupnych przygotować swoje własne pączki podaję przepis na pączki pieczone z bananem.

    Czytaj całość
  • Pizza w wersji fit

    Ten tydzień będzie ciężki - dzisiaj Dzień Pizzy a w czwartek święto pączków i faworków. Jak tu nie przytyć za bardzo? Jeśli chodzi o pizzę, to polecam znacznie mniej kaloryczną alternatywę - zamiast tradycyjnego ciasta z mąki pszennej jako spodu używamy po prostu placka orkiszowo-owsianego. Można kupić gotowe tortille orkiszowo-owsiane (ja tak zrobiłam w weekend z braku czasu) lub przygotować ciasto samemu.

    Czytaj całość
  • Ciasto marchewkowe

    Wczoraj Dzień Naleśników, a dzisiaj Dzień Ciasta Marchewkowego. Mam dla Was zdrowy przepis na ten przysmak - może w weekend uda mi się upiec, bo dzisiaj to na pewno nie dam rady.
    Czytaj całość
  • Camembert zapiekany w boczku

    Jeszcze z czasów odchudzania został mi zwyczaj jedzenia śniadań białko-tłuszczowych, które dają energię i poczucie sytości na długie godziny.
    Jednym z moich ulubionych jest ser camembert zapiekany w boczku podany z jakimś warzywem.
    Czytaj całość