Przejdź do głównej treści
Koszyk

Jak powstrzymać się od podjadania?

Najgorsze w kwestii podjadania są wieczory i weekendy, wtedy zazwyczaj bardziej chce nam się skubnąć coś słodkiego lub słoną przekąskę. Mamy więcej czasu i często z braku zajęcia czy nudy, podjadamy. Przede wszystkim warto zastanowić się dlaczego w ogóle to robimy.

Co zrobić, gdy nie możemy powstrzymać się od podjadania

Jak powstrzymać się od podjadania?

Najgorsze w kwestii podjadania są wieczory i weekendy, wtedy zazwyczaj bardziej chce nam się skubnąć coś słodkiego lub słoną przekąskę. Mamy więcej czasu i często z braku zajęcia czy nudy, podjadamy. Przede wszystkim warto zastanowić się dlaczego w ogóle to robimy. Powodów może być kilka.

Najczęstsze przyczyny podjadania:

  • Mamy zbyt duży deficyt kaloryczny. Jeśli jesteśmy na zbyt restrykcyjnej diecie i nie dostarczamy organizmowi wystarczającej ilości kalorii, może się on domagać dodatkowych porcji jedzenia. Zwykle ciągnie nas wtedy do słodkiego. Ponieważ dla naszego ciała najbardziej przystępnym źródłem energii są węglowodany, a my będąc na diecie nieskowęglowodanowej, jeszcze je dodatkowo ograniczamy, zachcianki dotyczą głównie słodkich przekąsek – czekolady, słodyczy, ciastek. W takiej sytuacji warto przyjrzeć się krytycznie ilości przyjmowanych kalorii i jeśli uznamy, że rzeczywiście jemy za mało, trzeba podnieść kaloryczność diety. Jeśli bardzo ograniczyliśmy węglowodany, dorzućmy ich trochę, zwłaszcza tych złożonych.
  • Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. W tej sytuacji zwykle ciągnie nas do słonych przekąsek. Warto przyjrzeć się swojemu stylowi życia, regeneracji, jakości snu. Być może warto też na jakiś czas wejść na zero kaloryczne lub zmniejszyć intensywność treningów. O tym, że trzeba pić odpowiednią ilość wody i uzupełniać elektrolity już pisałam, więc powinna to być pierwsza sprawa, której musimy się przyjrzeć.
  • Przyczyną może być przewlekły stres – pamiętajmy, że odchudzanie i trening to także stres dla organizmu. W przypadku lekkiego stresu możemy mieć wzmożony apetyt, ciężki stres zwykle powoduje zahamowanie apetytu.
  • Częstotliwość posiłków. Jeśli przerwy pomiędzy posiłkami są zbyt duże albo, co gorsza, jemy bardzo nieregularnie, również możemy być bardziej narażeni na pokusy.
  • Nawyki z dzieciństwa. Kiedyś nasze mamy, a zwłaszcza babcie, chętnie wciskały w nas przekąski po każdym, nawet najmniejszym wysiłku. Mogliśmy takie przyzwyczajenia wynieść właśnie z tego okresu. Warto sobie to uświadomić i aktywnie walczyć z tym nawykiem.
  • Dom pełen pokus – jeśli w kuchni przechowujesz wiele różnych przekąsek, które są na wyciągniecie ręki, czasem trudno jest im się oprzeć.
  • Nuda i brak zajęcia jest jedną z bardzo częstych przyczyn podjadania.

Jak rozwiązać problem podjadania:

  • Znajdź przyczynę – przyjrzyj się powyższej liście i odkryj, co może być powodem w Twoim przypadku.
  • Nie kupuj produktów, których postanowiłaś nie jeść. Nie rób zakupów na zapas. Pozbądź się z domu tego, co może stanowić dla Ciebie pokusę.
  • Zadbaj o odpowiednią kaloryczność diety i rozkład makroskładników.
  • Stosuj zasadę 80/20. Niech 80% Twojej diety stanowią zdrowe, wartościowe produkty, a te 20% (w skali tygodnia, nie dnia) możesz przeznaczyć na ulubione przekąski. Pamiętaj jednak, by nadal mieścić się w założonej kaloryczności.
  • Jeśli czujesz, że masz ochotę coś podjeść, zjedz po prostu wcześniej zaplanowany, wartościowy posiłek. Jeśli głód złapie Cię na mieście, sięgnij po baton proteinowy lub inną przekąskę bazującą na białku i tłuszczach. Nie rzucaj się na pączki, bułki i inne węglowodanowe smakołyki, bo po nich i tak za chwilę będziesz znowu głodna.
  • Jeśli masz mało czasu, przygotowuj posiłki na kilka dni. Wtedy, gdy będziesz głodna wystarczy po prostu odgrzać przygotowane wcześniej danie, co może uratować Cię przed sięgnięciem po niezdrową przekąskę.
  • Zadbaj o odpowiednią jakość i długość snu. Pamiętaj, że niewyspani jesteśmy bardziej głodni i skłonni do sięgania po jedzenie, które wcale nam nie służy.
  • Pracuj nad stresem – możesz medytować, robić ćwiczenia oddechowe, ćwiczyć jogę albo po prostu chodzić na długie spacery.
  • Zwiększ ilość warzyw w posiłkach – są one niskokaloryczne, więc można ich zjeść więcej. Przy stosunkowo niskiej kaloryczności, mają dużą objętość, co podnosi uczucie sytości.
  • Pij więcej wody. Jeśli czujesz, że za chwilę sięgniesz po Snickersa, wypij szklankę wody i odczekaj trochę – jest duże prawdopodobieństwo, że Twój organizm pomylił pragnienie z głodem i po wypiciu wody, odechce Ci się jeść. Szklanka wody przed posiłkiem da dodatkowe uczucie wypełnienia żołądka i pozwoli zjeść nieco mniej.
  • Jeśli już musisz podjeść coś słodkiego, wybierz owoce o niskim ładunku glikemicznym, ewentualnie gorzką czekoladę – pamiętaj tylko, że jest ona bardzo wysokokaloryczne.

Dobra wiadomość jest taka, że z czasem będąc na dobrze zbilansowanej, zdrowej diecie o odpowiedniej kaloryczności, tracimy ochotę na słodkie czy słone przekąski. Przychodzi to po prostu samo. Dobra, odżywcza dieta sprawia, że organizm przestaje się domagać takich dodatkowych bonusów. Uczymy się też zdrowych nawyków żywieniowych i po prostu wiemy, co robić i jak się odżywiać, by nie musieć podjadać czegoś, czego w normalniej sytuacji nigdy byśmy nie wybrali. 

RELATED POSTS

Check out our cool recipes!
  • Jak odłączyć się zawodowo w święta i naprawdę odpocząć?

    W codziennym pędzie łatwo zapomnieć, jak istotny jest odpoczynek. Jeśli zauważasz u siebie potrzebę wzięcia głębokiego oddechu i odłączenia od zawodowych obowiązków, to znak, że Twoje ciało i umysł wołają o uwagę. Święta to doskonała okazja, by spróbować zrobić to w praktyce. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci w pełni wykorzystać ten czas i odzyskać równowagę.

    Czytaj całość
  • Czy grillowanie może być zdrowe?

    Jakie plany na majówkę? Część z Was ma ogródki lub działki i tylko czeka na piękne słońce, by rozpalić grilla i wrzucić coś na ruszt. Warto pamiętać, że grillować można także w domu na patelni grillowej lub w piekarniku i tutaj nie ważne czy na zewnątrz będzie słońce czy deszcz.

    Czytaj całość
  • Dieta w insulinooporności

    Insulinooporność, polegająca na uniewrażliwieniu naszych tkanek na działanie insuliny, dotyka coraz większej liczby osób. Najczęściej leczenie polega na stosowaniu diety złożonej z produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz podawaniu leków hipoglikemicznych, jak Metformina. Warto jednak bliżej przyjrzeć się metodzie radzenia sobie z tym problemem opierającej się głównie na diecie  i odpowiedniej strategii żywieniowej, które mają na celu przywrócenie tkankom wrażliwości na insulinę. 

    Czytaj całość
  • Acerola - co to jest i dlaczego warto?

    Ostatni raz chorowałam w roku 2019. Biegam na zewnątrz nawet przy bardzo niskiej temperaturze, również w czasie dużych mrozów, i kilka razy zdarzyło mi się przemarznąć. Czułam, że następnego dnia mogę obudzić się z przeziębieniem. W takich słabszych momentach wypijam dodatkową porcję soku z aceroli - już kilka razy udało mi się w ten sposób uniknąć przeziębienia. Oczywiście sok w niewielkich ilościach piję codziennie, a większą dawkę funduję sobie, gdy czuję, że coś mnie może próbować rozłożyć.

    Czytaj całość
  • Pączki pieczone z bananem

    Hej, hej, jak tam Tłusty Czwartek u Was? Ja planuję zjeść dwa normalne pączki i po prostu je spalić - jeden trening już zrobiony a po południu wybieram się na #PączkoBieg, więc pewnie uda się dziś spalić akurat tyle kcal, ile będą miały dodatkowe słodkości. Jeśli jednak wolicie zamiast kupnych przygotować swoje własne pączki podaję przepis na pączki pieczone z bananem.

    Czytaj całość
  • Pizza w wersji fit

    Ten tydzień będzie ciężki - dzisiaj Dzień Pizzy a w czwartek święto pączków i faworków. Jak tu nie przytyć za bardzo? Jeśli chodzi o pizzę, to polecam znacznie mniej kaloryczną alternatywę - zamiast tradycyjnego ciasta z mąki pszennej jako spodu używamy po prostu placka orkiszowo-owsianego. Można kupić gotowe tortille orkiszowo-owsiane (ja tak zrobiłam w weekend z braku czasu) lub przygotować ciasto samemu.

    Czytaj całość
  • Ciasto marchewkowe

    Wczoraj Dzień Naleśników, a dzisiaj Dzień Ciasta Marchewkowego. Mam dla Was zdrowy przepis na ten przysmak - może w weekend uda mi się upiec, bo dzisiaj to na pewno nie dam rady.
    Czytaj całość
  • Camembert zapiekany w boczku

    Jeszcze z czasów odchudzania został mi zwyczaj jedzenia śniadań białko-tłuszczowych, które dają energię i poczucie sytości na długie godziny.
    Jednym z moich ulubionych jest ser camembert zapiekany w boczku podany z jakimś warzywem.
    Czytaj całość