Chlorella i jęczmień - co to jest i jak działa?
Chlorella - słodkowodna alga - detoks i odżywienie
Chlorella to słodkowodna alga o wysokiej zawartości białka (60%), zawierająca czynnik wzrostu chlorelli, naturalny chlorofil oraz błonnik. Dzięki temu wspiera ona procesy detoksykacji organizmu. Chlorella odżywia organizm i pomaga mu się oczyszczać. Żeby jednak tak działała musi odznaczać się wysoką jakością. Chlorella od Geen Ways jest uprawiana w zewnętrznych zbiornikach z czystą wodą, w naturalnym świetle słonecznym i na świeżym powietrzu. Naturalna uprawa oraz odpowiedni proces suszenia sprawiają, że chlorella dostarcza wielu substancji odżywczych o wysokiej wchłanialności. Chlorella Green Ways jest dostępna w postaci proszku, który można dodawać do koktajli, zwykłych posiłków czy nawet kosmetyków. Można także wybrać postać tabletek, które nadają się do bezpośredniego spożycia - można je żuć i rozgryzać.
Zacznij stosować zieloną żywność funkcjonalną i odbierz jadłospis z niskim IG
Jeśli chcesz włączyć je do swojej codziennej diety, napisz do mnie na
kamila@fit40.pl - pomogę Ci dokonać rejestracji i zakupić pakiet startowy zielonej żywności oraz dobrać odpowiednie dawkowanie. Jako wsparcie na Twojej drodze do zdrowia, otrzymasz ode mnie GRATIS jadłospis daniami wykorzystującymi produkty z niskim IG.
Jęczmień - enzymatyczny eliksir pełen życia
Młody, zielony jęczmień uprawiany w jednym z najczystszych miejsc i zbierany, gdy zawiera największą ilość substancji odżywczych, poddawany jest suszeniu specjalną metodą, tak by zawierał jak najwięcej wartości - witamin (np. A,B2, B6, K2), minerałów (potas, magnez, żelazo) i przeciwutleniaczy. Jęczmień jest także bogaty w enzymy, które uczestniczą w wielu procesach zachodzących w organizmie, np. metabolizmie, a także chronią przed wolnymi rodnikami. W jęczmieniu znajdziemy również chlorofil i inne biologicznie czynne substancje. Jęczmień pomaga w profilaktyce i leczeniu różnych chorób. Dostarcza energii, wspomaga trawienie, wspiera odporność, kondycję fizyczną i psychiczną, wpiera regenerację i obniża wiek biologiczny komórek.
W czym pomaga zielona żywność funkcjonalna?
Zielona żywność funkcjonalna, taka jak jęczmień i chlorella, nie jest lekarstwem, nie zastępuje opieki i terapii medycznej ani zdrowej diety. Jednak pamiętajmy też, że ludzie nie chorują dlatego, że nie przyjmują leków, ale dlatego, że odżywiają się nie tak, jak powinni czy prowadzą nieodpowiedni styl życia. Zamiast więc szukać medykamentu, który zrobi coś za nas, warto sięgnąć do naturalnych źródeł zdrowia, które będą pracowały dla nas. Zielona żywność zapobiega i wspiera leczenie:
💚w stanach zapalnych i chorobach zakaźnych
💚w zaburzeniach metabolicznych
💚w schorzeniach onkologicznych
💚w schorzeniach układu krążenia
💚w schorzeniach dróg oddechowych
💚w zaburzeniach układu trawiennego
💚 w chorobach nerek i układu moczowego
💚w zaburzeniach neurologicznych
💚w chorobach układu mięśniowo-szkieletowego
💚w zaburzeniach układu wewnątrzwydzielniczego
💚w chorobach układu limfatycznego
💚w schorzeniach ginekologicznych
💚w chorobach prostaty i męskich narządów płciowych
💚w zaburzeniach psychicznych
💚w chorobach dziąseł i przyzębia oraz próchnicy
💚w leczeniu alergii i chorób autoimmunologicznych
Ponadto zielona żywność pomaga:
💚zwiększyć odporność psychiczną i fizyczną oraz wydajność organizmu
💚przyspieszyć regenerację po operacjach i urazach
💚utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie
💚w procesach detoksykacji
💚 w uzupełnianiu brakujących ważnych substancji odżywczych
Pakiet Startowy Green Ways
Pakiet startowy jęczmienia i chlorelli firmy Green Ways obejmuje 3 opakowania + 1 GRATIS. Chlorella to słodkowodna alga o wysokiej zawartości białka (60%), zawierająca czynnik wzrostu chlorelli, naturalny chlorofil oraz błonnik. Dzięki temu wspiera ona procesy detoksykacji organizmu. Chlorella odżywia organizm i pomaga mu się oczyszczać.
Młody, zielony jęczmień uprawiany w jednym z najczystszych miejsc i zbierany, gdy zawiera największą ilość substancji odżywczych, poddawany jest suszeniu specjalną metodą, tak by zawierał jak najwięcej wartości - witamin (np. A,B2, B6, K2), minerałów (potas, magnez, żelazo) i przeciwutleniaczy. Jęczmień jest także bogaty w enzymy, które uczestniczą w wielu procesach zachodzących w organizmie, np. metabolizmie, a także chronią przed wolnymi rodnikami. W jęczmieniu znajdziemy również chlorofil i inne biologicznie czynne substancje.
Zamów tutaj >>
Bezcenny błonnik
Stosowanie zielonej żywności może być pomocne dla osób cierpiących na insulinooporność lub chorujących na cukrzycę. Różnorodne badania pokazują, że jęczmień i chlorella wzmacniają działanie insuliny, poprawiają jej wykorzystanie, zwiększając wrażliwość komórek na nią. Jednym z czynników odpowiedzialnych za działanie zielonej żywności jest błonnik.
Błonnik zawarty w zielonej żywności Green Ways zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu może zahamować ochotę na podjadanie i wpłynąć na zmniejszenie kaloryczności przyjmowanego pożywienia, a tym samym zapobiegać otyłości czy wspomagać odchudzanie. Błonnik hamuje wchłanianie cukru i pomaga ustabilizować jego poziom we krwi, a także wspiera obniżanie poziomu cholesterolu i odżywia mikrobiotę jelitową. Błonnik pośrednio wpływa na poprawę odporności i zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym autoimmunologicznych.
Zdrowy mikrobiom
Nasz mikrobiom, czyli skład mikroflory jelitowej, ma ogromny wpływ na zdrowie, odporność, a nawet kondycję psychiczną. Brak równowagi mikrobiomu może prowadzić do zaburzeń metabolicznych i utrudniać lub nawet uniemożliwiać odchudzanie. Zielona żywność działa przeciwzapalnie, oczyszczająco i odżywczo w stosunku do mikrobioty jelitowej m.in. za sprawą zawartości błonnika, chlorofilu i czynnika wzrostu CGF.
Przeciwutleniacze
Zielona żywność jest bardzo bogata przeciwutleniacze, jakimi są:
- witaminy A, E, C, B6
- flawonoidy (saponaryna, lutonaryna, glikozyd izowiteksyna)
- beta-karoten
- luteina
- selen
- cynk
- enzymy przeciwutleniające (dysmutaza ponadtlenkowa, glutation).
Co zawdzięczamy przeciwutleniaczom? Przede wszystkim zwiększony wychwyt wolnych rodników, które uszkadzają komórki i ich struktury. Przeciwutleniacze zmniejszają stres oksydacyjny i zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych. Tym samym spowalniają one procesy starzenia, zapobiegają powstawaniu wielu chorób i/lub wspomagają ich leczenie.
Gospodarka glukozowo-insulinowa
Zawarta w jęczmieniu od Green Ways saponaryna bierze udział w stabilizacji poziomu glukozy we krwi po jedzeniu i reguluje tworzenie glukozy. To bardzo dobra wiadomość dla osób cierpiących na cukrzycę czy zmagających się z insulinoopornością, którym szczególnie polecam stosowanie jęczmienia w połączeniu z chlorellą. Jęczmień i chlorella dostarczają cukrów złożonych, które trawimy wolniej, co powoduje wolniejsze uwalnianie glukozy, dzięki czemu poziom insuliny zwiększa się stopniowo. Jęczmień i chlorella odpowiadają także z tzw. efekt inkretynowy pozwalający na "oszczędzanie" insuliny.
Cholesterol i trójglicerydy
Wysoki poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów to obecnie powszechny problem, który spotyka również osoby młode.

Sprzyja temu niezdrowa dieta obfitująca w wysoko przetworzone produkty i zawierające tłuszcze nasycone oraz brak aktywności fizycznej. Aby zmienić ten stan warto zmienić styl życia, zadbać o redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej, włączyć aktywność fizyczną i dietę z ograniczeniem spożycia tłuszczów nasyconych. Dodatkowym wsparciem może być jęczmień i chlorella, które sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów, w ten sposób zmniejszając ryzyko uszkodzenia naczyń krwionośnych i rozwoju miażdżycy.
Dobry wpływ na psychikę
Zielona żywność poprawiając stan mikroflory jelitowej stymuluje wytwarzanie hormonu szczęścia - serotoniny i hormonu zadowolenia - dopaminy, a także pozytywnie wpływa na jakość snu. Jeśli czujecie, że codzienny stres Was przygniata, zajadacie go słodyczami czy macie problemy ze snem, warto wypróbować właśnie jęczmień i chlorellę.
Działanie genoprotektywne
Zielona żywność wykazuje działanie genoprotektywne, polegające na ochronie informacji genetycznej komórek. Dzieje się tak głównie za sprawą właściwościom przeciwutleniającym zielonej żywności, czyli chroniącą przed działaniem wolnych rodników i reaktywnych form tlenu, które niszczą komórki i uszkadzają ich materiał genetyczny. Ten efekt ani-aging pojawia się przy systematycznym i długotrwałym stosowaniu zielonej żywności. Pozwala ono zapobiegać nie tylko starzeniu się naszego ciała, ale i znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych - schorzeń układu krążenia, nowotworów, cukrzycy, chorób neurodegeneracyjnych.
Jęczmień i chlorella dla całej rodziny
Zielona żywność to codzienna dawka zdrowia dla całej rodziny. W wielu domach stosują ją wszyscy - jako profilaktykę bądź wsparcie leczenia chorób cywilizacyjnych. Zielona żywność jest idealnym uzupełnieniem zdrowej diety, która niestety mimo naszych najlepszych chęci, nie jest w stanie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Obecnie nawet warzywa i owoce, powszechnie uznawane za dobre źródła witamin i składników mineralnych, rosnąc w jałowych glebach i przyjmując sporą dawkę sztucznych nawozów i pestycydów, nie są już tak odżywcze, jak kiedyś.
Jęczmień i chlorella, uprawiane i przetwarzane z najwyższą dbałością, zawierają różnorodne minerały, witaminy, przeciwutleniacze, enzymy, wszystkie niezbędne aminokwasy, błonnik oraz chlorofil. Dostarczają nam więc wartości odżywczych, których może brakować w naszej diecie i jednocześnie wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji, które się w nim kumulują.
Co mówią badania naukowe
Garść wniosków na temat wpływu zielonej żywności na zdrowie popartych badaniami naukowymi:
- Zwarte w jęczmieniu i chlorelli fitosubstancje sumując się potęgują swoje działanie. Spożycie izolowanych fitosubstancji przynosi mniejszy efekt.
- Jęczmień i chlorella mogą być stosowane w leczeniu i profilaktyce wielu chorób, m.in. cukrzycy, schorzeń układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych.
- Jęczmień i chlorella mają udowodnione działanie chelatujące, wspierają usuwanie metali ciężkich i innych niebezpiecznych substancji z organizmu, zmniejszają ich wchłanianie i osłabiają toksyczny wpływ na komórki.
- Jęczmień i chlorella są dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 w korzystnych proporcjach.
- Jęczmień i chlorella zawierają dużo związków fenolowych i innych substancji o działaniu m.in. przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.
- Jęczmień i chlorella od Green Ways zawierają znaczącą ilość witaminy K2 i chlorofilu.
Zainteresowanych chętnie odeślę do konkretnych badań, które popierają przedstawione powyżej zalety zielonej żywności.