Chronodieta - to co jest i czy warto?
Chronodieta polega na dostosowaniu odżywiania do rytmu biologicznego zegara człowieka. U jej podstaw leży założenie, że ze względu na rytm dobowy wydzielania określonych hormonów i enzymów odpowiedzialnych z odczuwanie głodu i procesy trawienia, składniki odżywcze - węglowodany, białka i tłuszcze - powinniśmy spożywać w określonych porach dnia. Jeśli będziemy przyjmowali je w niewłaściwym momencie, to może to przyczynić się do powstawania otyłości. Niewykorzystane składniki odżywcze zostaną zmagazynowane w postaci tkanki tłuszczowej.
✅ Śniadanie
Rano mamy najwyższy poziom kortyzolu, organizm wydziela także wiele enzymów, które są odpowiedzialne za przekształcanie węglowodanów i tłuszczów w energię. Dlatego na śniadanie warto jeść tłuszcze i węglowodany złożone, pochodzące z produktów pełnoziarnistych, z których energia będzie uwalniana powoli, ale przez dłuższy czas. Nie warto sięgać po słodkości ani inne węglowodany proste, ponieważ wchłaniają się one bardzo szybko a energia z nich uzyskana równie błyskawicznie znika. To właśnie zbyt duża ilość cukrów na śniadanie jest powodem nagłych spadków energii, które odczuwamy niedługo po pierwszym posiłku. Pamiętajmy, by śniadanie zjeść do godziny po przebudzeniu.
✅Obiad
Obiad powinniśmy zjeść około 12-14-tej. W tym czasie aktywne są enzymy odpowiedzialne za trawienie białek i następuje drugi szczyt poziomu kortyzolu. Dania obiadowe powinny więc obfitować w białko, głównie zwierzęce, oraz węglowodany w postaci ryżu, makaronu czy ziemniaków. Do obiadu nie podajemy warzyw - te zostawiamy sobie na kolację.
✅ Podwieczorek
Około 16-17-tej przychodzi czas na podwieczorek, na który najlepiej zaserwować sobie tłuszcze roślinne - awokado, oliwki, orzechy. Mogę pojawić się też owoce, miód, dżem czy gorzka czekolada.
✅Kolacja
Kolację należy jeść pomiędzy 18-tą a 20-tą i powinna być ona niskokaloryczna ze względu na spowolnienie metabolizmu, które następuje wraz z końcem dnia oraz osłabienie aktywności enzymów trawiennych. Posiłek powinien bazować na rybach, chudym mięsie i zielonych warzywach. Tłuszcze i węglowodany nie są wskazane, gdyż według teorii chronodiety istnieje duża szansa, że nie zostaną one wykorzystane a zmagazynowane w postaci tkanki tłuszczowej.
Bardzo istotnym czynnikiem w stosowaniu chronodiety jest odpowiednia higiena snu. 🛏 Jej przestrzeganie powinno nam pomóc w regulacji snu i redukcji stresu. 😁 Warto jednak pamiętać, że za spadek masy ciała w pierwszej kolejności odpowiada deficyt kaloryczny, więc nawet jeśli będziemy jedli zgodnie z zegarem biologicznym, ale więcej niż nasz organizm rzeczywiście potrzebuje, to nie schudniemy. Druga ważna sprawa to kwestia dobowego zapotrzebowania na makro i mikroskładniki, którego powinniśmy przestrzegać bez względu na pory, w jakich przyjmujemy posiłki.