Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polskie super jedzenie

Polskie super jedzenie

Cudze chwalimy a swego nie znamy! To powiedzenie sprawdza się także w kwestii odżywiania. Kupujemy rozmaite egzotyczne produkty szukając super żywności, a nie korzystamy z tego, co w naszej tradycji kulinarnej gości od lat. W polskiej kuchni znajdziemy wiele produktów zasługujących na miano super foods, wystarczy je poznać i zacząć używać.

Co decyduje o tym, że pewne produkty spożywcze nazywamy supr foods, czyli super jedzeniem? Zwykle jest to kwestia dużej zawartości witamin, składników mineralnych, błonnika, różnych substancji bioaktywnych czy specyficznych rodzajów białka oraz przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki i reaktywne formy tlenu niszczące komórki i uszkadzające ich materiał genetyczny. Do przeciwutleniaczy zaliczamy: witaminy C i E, karotenoidy, betainę, selen i związki fenolowe, np. polifenole i kwasy fenolowe (np. resweratrol, kwerceytyna, antocyjany). Sprawdźmy więc, jakie dostępne w Polsce produkty spożywcze warto włączyć do swojej diety.

W jakich obszarach super jedzenie wpływa na organizm?

  • Zdrowie jelit - składniki, które wpierają pracę jelit, poprawiają perystaltykę, odżywiają bakterie jelitowe i pomagają usuwać zalegające, niestrawione resztki
  • Zdrowie serca - składniki, które służą profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
  • Działanie przeciwzapalne - produkty mające działanie przeciwzapalne
  • Odporność - składniki o działaniu wspierającym naturalną odporność lub mające działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  • Płodność i rozwój płodu - składniki, które pozytywnie wpływają na płodność kobiet oraz wspierają rozwój dziecka w łonie mamy
  • Wygląd i procesy starzenia - składniki, które korzystnie wpływają na stan włosów, skóry i paznokci oraz mogą spowalniać starzenie się
  • Odchudzanie - składniki wspierając redukcję tkanki tłuszczowej, metabolizm, ograniczające łaknienie, regulujące gospodarkę cukrowo-insulinową
  • Zapobieganie nowotworom - produkty o udokumentowanym działaniu zapobiegającym rozwojowi pewnych typów nowotworów

Kiszonki

Kiszonki pozytywnie wpływają na rozwój pożytecznych bakterii zasiedlających nasze jelita. Dostarczają substancji odżywczych wspierających wzrost bakterii kwasu mlekowego, które powinny gościć w naszych jelitach. Obniżają indeks glikemiczny posiłków, co oznacza, że poziom cukru we krwi podnosi się wolniej. Kisić możemy nie tylko ogórki i kapustę, ale także pomidory, rzodkiewki, jabłka, cebulę, brukselkę, kalafior czy nawet cytrusy. Jedyną wadą kiszonek jest wysoka zawartość soli, nie powinno się więc ich jeść zbyt często.
 

Kiełki

 
Kiełki to kolejny przykład rodzimego super jedzenia. Kiełkująca roślinka ma w sobie moc wartości odżywczych. Natura wyposażyła ją w substancje bioaktywne mające umożliwić jej szybki wzrost i zapewnić przetrwanie. Zawierają także enzymy ułatwiające przyswajanie zawartych w nich wartości. Mają działanie przeciwzapalne. Możecie dodawać do sałatek lub kłaść na kanapki.
 

Fermentowane produkty mleczne

 
Fermentowane produkty mleczne, czyli jogurty czy kefiry to także nasze rodzime super jedzenie. Wywierają pozytywny wpływ na pożyteczne bakterie zasiedlające nasze jelita. Są źródłem wapnia i białka w diecie. Kefir dostarcza także kwasu foliowego, ważnego dla kobiet planujących ciążę. Najlepiej łączyć je z pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, owocami, orzechami i pestkami. Zamiast kupować pełne cukru smakowe jogurty, lepiej do naturalnego produktu dodać świeże owoce, płatki, orzechy czy pestki dyni lub słonecznika.
 

Ryby

 
Jednym z niedocenianych produktów zasługujących na miano super jedzenia są ryby. Tłuste ryby morskie - śledź, makrela, sardynka, łosoś to najlepsze źródło kwasów tłuszczowych EPA i DHA, czyli omega-3. Dodatkowo ryby są doskonałym źródłem białka, cynku, selenu, żelaza i witaminy D oraz niacyny. Gatunki cechujące się różowym mięsem, jak pstrąg i łosoś, zawierają także astaksantynę - barwnik, który może spowalniać powstawanie zmarszczek i wiotczenie skóry. Warto, by ryby gościły na naszych talerzach częściej niż raz w tygodniu.
 

Miód i produkty pszczele

 
Miód i produkty pszczele - propolis, pyłek to kolejny przykład polskiego super jedzenia. Od wieków były używane w medycynie naturalnej, a leczenie produktami pszczelimi ma nawet swoją nazwę - apiterapii.
 
Właściwości:
  • wspierające odporność organizmu
  • bakteriobójcze
  • przeciwutleniające
  • przeciwmiażdżycowe
Kupując miód i produkty pszczele trzeba zwrócić uwagę na ich jakość. Niestety za dobry, naturalny produkt trzeba zapłacić więcej. Tanie miody z supermarketów są albo sztuczne lub stanowią przetworzone mieszanki miodów, które w wyniku procesów produkcyjnych mogły utracić swoje właściwości. Wybierajmy więc te pochodzące z renomowanych pasiek i od pszczelarzy dbających o jakość i zachowanie wysokich standardów produkcji. Warto zapłacić więcej, by cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami produktów pszczelich a nie kupić zwykły produkt słodzący, który miód jedynie udaje.
⚠ Zwróćmy też uwagę, że miód powinniśmy spożywać z umiarem. Mimo wszystko to jednak produkt zawierających cukry proste - fruktozę i glukozę. Warto pamiętać, że wysokie temperatury zabijają większość prozdrowotnych właściwości miodu, nie używajmy go więc do słodzenia gorących napojów czy pieczenia jeśli zależy nam na nich.
 

Owoce

Wiśnie

Wiśnie zawierają związku fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym. Zawarte w nich procyjanidyny mogą zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca, zmniejszać ryzyko nowotworów, poprawiać wygląd i kondycję włosów, działać przeciwbakteryjnie i chronić przed infekcjami oraz wzmacniać naczynia krwionośne. Wiśnie mają silne działanie przeciwzapalne. Wykazano ich skuteczność w diecie u osób z chorobami stawów czy dną moczanową. Docenią je także intensywnie trenujący sportowcy - w niektórych badaniach stwierdzono zmniejszenie powysiłkowej bolesności mięśniowej po ciężkim treningu.
 

Porzeczki

Porzeczki zawierają natomiast pektyny i dużą ilość przeciwutleniaczy. Porzeczka czarna zawiera dużo antocyjanów, kwasy fenolowe i resweratrol. Są więc porzeczki bombom antyoksydacyjną. Do tego korzystnie wpływają na oczy, układ krążenia i naczynia krwionośne.
 
Jagody, borówki, winogrona
 
Owoce jagodowe uważane jedne z najzdrowszych. Mogą działać przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, a także przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Są źródłem antocyjanów, które korzystnie wpływają na naczynia krwionośne i pomagają w profilaktyce chorób układu krążenia. Zawarty w nich resweratrol także działa ochronnie na układ krążenia i zwalcza wolne rodniki oraz obniża ryzyko rozwoju nowotworów. Składniki zawarte w owocach jagodowych korzystnie wpływają na kondycję skóry, oczu, wspomagają pracę jelit, odporność oraz mają dobry wpływ na metabolizm - z tego ostatniego powodu zalecane są osobom pragnącym obniżyć lub utrzymać masę ciała. Warto dodawać jagody, borówki i winogrona do jogurtów, owsianek czy deserów lub sałatek owocowych. Można robić z nich koktajle, przygotowywać przetwory i używać ich do wypieków.
 
 
 
 
Umów się na konsultację dietetyczną online lub w gabinecie
Newsletter
Zostaw e-mail i bądź na bieżąco z nowościami z dziedziny diety i treningu
Podając adres wyrażasz zgodę na otrzymywanie od nas maili.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl